Доступність посилання

ТОП новини

Компанія Neuralink отримала дозвіл на вживлення чипа в мозок другому добровольцю


Американський бізнесмен Ілон Маск на тлі логотипа компанії Neuralink
Американський бізнесмен Ілон Маск на тлі логотипа компанії Neuralink

Компанія американського мільярдера Ілона Маска Neuralink отримала офіційний дозвіл медичної влади США вживити імплант у мозок другому добровольцю під час випробувань нової технології. За умовами дозволу компанія має врахувати недоліки, що виявилися під час першої операції. Другу операцію заплановано на червень, а до кінця року Neuralink сподівається провести 10 таких операцій.

Винахід Neuralink – це мікрокомпʼютер розміром як монета, який вживлюють людині в головний мозок. Він містить понад тисячу електродів, що зʼєднуються з мозком дротами, кожний із яких удесятеро тонший за людську волосину і може контролювати близько тисячі нейронів. Дослідження відбуваються на людях, паралізованих через травми або неврологічні захворювання. Якщо випробування будуть успішними, чип має повернути їм здатність рухатися або за власним бажанням взаємодіяти з компʼютерами.

Перший чип Neuralink був вживлений у лютому цього року. Пацієнт – 29-річний американець, повністю паралізований після нещасного випадку. Далі в компанії розповіли, що пацієнт навчився «силою думки» керувати курсором компʼютерної миші на екрані та грати в онлайн-шахи. Однак на початку травня імплант почав працювати гірше. Як заявили в компанії, частина ультратонких дротів змістилася і втратила звʼязок із мозком. У наступного пацієнта імплант планують установити глибше, щоб уникнути таких ускладнень.

На чергу для участі у випробуваннях Neuralink вже записалася понад тисяча добровольців, у яких паралізовані всі кінцівки.

Форум

XS
SM
MD
LG