Доступність посилання

ТОП новини

Верховний суд Непалу зобов’язав уряд обмежити сходження на Еверест


Досі Непал видавав дозволи всім, хто подавав заявку і був готовий заплатити 11 000 доларів США за сходження на Еверест
Досі Непал видавав дозволи всім, хто подавав заявку і був готовий заплатити 11 000 доларів США за сходження на Еверест

Верховний суд Непалу зобов’язав уряд обмежити кількість дозволів на альпінізм, що видаються для сходження на Еверест та інші вершини. У ці дні особливо жваво ведеться підготовка до весняного сезону сходжень.

Постанова Верховного суду була ухвалена наприкінці квітня, але її короткий виклад було опубліковано лише зараз. Як повідомляє канал France-24, повний текст постанови не опубліковано, а у його викладі не наводяться відомості про конкретні обмеження на видачу дозволів.

Адвокат Діпак Бікрам Мішра, який подав петицію за обмеження «відвідувачів» Евересту, повідомив агентству AFP, що суд своєю ухвалою відреагував на стурбованість альпіністів забрудненням схилів та умовами безпеки.

Принаймні чотири з 11 смертей минулого року були пов’язані з надмірним припливом людей.

Рішенням Верховного суду також передбачено обмеження використання вертольотів тільки для екстрених рятувальних операцій.

Досі Непал видавав дозволи всім, хто подавав заявку і був готовий заплатити 11 000 доларів США за сходження на Еверест, найвищу вершину світу — 8 850 метрів над рівнем моря.

Непальська влада цього року видала 403 дозволи на сходження на Еверест і 945 — на інші найвищі вершини світу. Минулого року уряд Непалу видав 478 дозволів на підйом на Еверест. Це найвищий показник за всю історію сходжень.

Весняний сезон – найбільш популярна пора року для «підкорення» гір, у цей час температура повітря найбільш сприятлива, а вітер спокійніший, ніж в інші сезони.

Форум

XS
SM
MD
LG