Доступність посилання

ТОП новини

Україна має виплатити колишньому меру Слов’янська Нелі Штепі 3 600 євро – ЄСПЛ


Колишній мер Слов’янська Неля Штепа, Харків, 13 вересня 2016 року
Колишній мер Слов’янська Неля Штепа, Харків, 13 вересня 2016 року

Україна має виплатити колишньому меру Слов’янська Донецької області Нелі Штепі 3 600 євро компенсації. Відповідне рішення 24 жовтня ухвалив Європейський суд з прав людини.

Зокрема, 2 600 євро Україна має сплатити за моральну шкоду, ще 1 000 євро – щоб покрити судові витрати.

ЄСПЛ визнав обґрунтованою скаргу Штепи про відсутність підстав для її арешту та занадто довге розслідування її справи. У суді вважають, що Україна порушила право Штепи на свободу та особисту недоторканність і право на справедливий суд.

Колишній мер Слов’янська вимагала виплатити їй 8 650 євро матеріальної шкоди за вимушений прогул роботи й 30 тисяч євро – за моральну шкоду. Також вона просила 21 450 євро на судові видатки в Україні та Європі.

Ексмера Слов’янська Нелю Штепу затримали в липні 2014 року. 8 жовтня 2014-го їй оголосили остаточну підозру в скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених частиною 3 статті 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, які спричинили загибель людей) і частиною 1 статті 258-3 (створення терористичної групи чи організації) Кримінального кодексу України.

У прокуратурі зазначають, що екс-мерові Слов’янська Штепі загрожує довічне ув’язнення. Вона звинувачення прокуратури відкидає.

Суди починали розгляд її справи спочатку вже п’ять разів.

У 2017 році її випустили зі слідчого ізолятора під домашній арешт.

XS
SM
MD
LG