Доступність посилання

ТОП новини

НАТО допоможе забезпечити жіночу форму українським військовослужбовицям


«Проблема полягає в тому, що зараз жінки змушені носити чоловічу форму, яка їх не захищає та незручна»
«Проблема полягає в тому, що зараз жінки змушені носити чоловічу форму, яка їх не захищає та незручна»

Країни НАТО профінансують форму та бронежилети для українських жінок-військових – про це домовились під час саміту НАТО у Вашингтоні, повідомила у коментарі Радіо Свобода амбасадорка США з глобальних жіночих проблем Рао Гупта.

Проблему невідповідності наявної форми у Збройних силах України для потреб жінок підняли під час круглого столу «Жінки, мир і безпека» на полях саміту НАТО. Зразки, які анатомічно відповідні для тіла жінки, а не чоловіка, уже розроблені в Україні, проте для масштабування проєкту потрібна допомога донорів, пояснила Гупта.

«Проблема полягає в тому, що зараз жінки змушені носити чоловічу форму, яка їх не захищає та незручна. Тож це справді зачепило дискусію. І кілька союзників по НАТО фактично на місці заявили, що сприятимуть розширенню цього проєкту», – розповіла амбасадорка.

Державний секретар США Ентоні Блінкен, тим часом, оголосив, що країни члени Альянсу нададуть українським жінкам-військовослужбовцям допомогу у розмірі понад 7 мільйонів доларів, щоб закупити понад 10 тисяч бронежилетів, форми та взуття.

«Зараз тисячі українських жінок служать на передовій, буквально снайперами, кулеметницями, льотчиками медевакуаторів, укомплектовуючи танкові частини та артилерійські батареї. Кожен день вони доводять, що доблесть не має статі. Але надто часто українські жінки-бійці не мають необхідного спорядження для задоволення своїх унікальних потреб, що змушує багатьох купувати та навіть розробляти власну форму», – пояснив ініціативу Ентоні Блінкен.

Вперше зразок-еталон костюма літнього польового для військовослужбовиць Міністерство оборони України затвердило на початку серпня 2023 року, а жіночий бронежилет з вигнутою назовні бронеплитою сертифікували наприкінці 2023 року.

За даними Міністерства оборони України станом на січень 2024 року загальна чисельність жінок у Збройних силах України складала 66,9 тисячі осіб, із них 6,5 тисяч перебувають на керівних посадах, а близько 4 тисяч знаходяться на лінії зіткнення.

Окрім того, під час круглого столу «Жінки, мир і безпека» обговорили, як партнери можуть допомогти Україні з наданням допомоги жертвам насильства під час війни. Амбасадорка зазначила, що західні партнери багато чому вчаться в України, зокрема і в сфері документування ґендерно зумовленого насильства та сексуального насильства.

«Україна почала документувати ці випадки в режимі реального часу, поки триває конфлікт. І тут дійсно є чому повчитися – прокурори намагаються зібрати докази, щоб мати можливість притягнути винних до відповідальності. І вони роблять це за підходом, орієнтованим на постраждалих, це «травма-інформована» допомога, щоб постраждалі не травмувалися внаслідок повторного документування. Тож я вважаю, що це величезний урок того, як це потрібно робити правильно, ми всі можемо повчитися», – додала вона.

Форум

XS
SM
MD
LG