Доступність посилання

ТОП новини

У НАТО поки немає консенсусу щодо запрошення України – представник адміністрації Байдена


«Серед членів НАТО ведеться дискусія щодо запрошення»
«Серед членів НАТО ведеться дискусія щодо запрошення»

В адміністрації президента США Джо Байдена заявляють, що серед членів НАТО поки що немає консенсусу щодо запрошення України в альянс, яке президент Володимир Зеленський визначив першим пунктом свого «плану перемоги».

«Серед членів НАТО ведеться дискусія щодо запрошення. Зараз немає консенсусу щодо того, щоб запропонувати Україні запрошення. Але, як ви знаєте, на саміті НАТО кілька місяців тому – в липні, в середині липня – усі 32 члени Альянсу підтвердили, що Україна перебуває на незворотному шляху до членства. Отже, питання полягає в тактиці того, як заохотити цей шлях і як досягти консенсусу щодо наступних кроків», – сказав неназваний високопоставлений представник адміністрації США, якого цитує пресслужба Білого дому.

Водночас, за його словами, головне для Сполучених Штатів і президента Байдена полягає в тому, щоб «поставити Україну в позицію сили».

«Ми хочемо, щоб вона перемогла у цій війні. І ми повинні дати їй необхідні для цього можливості. Але ми не можемо зробити це поодинці. Ми маємо зробити це з нашими партнерами і союзниками, тому президент Байден скликав Рамштайнський саміт або зустріч на рівні лідерів Контактної групи з питань оборони України. Це, швидше за все, відбудеться наступного місяця, у листопаді», – додав чиновник.

Президент України Володимир Зеленський на засіданні Верховної Ради 16 жовтня представив пункти пропонованого ним «плану перемоги» України у війні з Росією. Він складається з п’яти публічних пунктів і кількох засекречених додатків. За словами президента, першим пунктом є запрошення України до НАТО.

Генеральний секретар НАТО Марк Рютте заявив, що Україна в майбутньому приєднається до альянсу і стане 33-м чи 34-м його членом. Відповідаючи на запитання про заклик Зеленського надати Києву запрошення на вступ до НАТО, Рютте назвав шлях України до альянсу незворотнім.

При цьому він додав, що на конкретне питання, коли це станеться, він поки не може дати відповіді, і зазначив, що зараз союзники працюють над тим, щоб побудувати «міст» до вступу України до НАТО.

Форум

XS
SM
MD
LG