Доступність посилання

ТОП новини

НАТО сподівається на компроміс між Будапештом і Києвом – Столтенберґ


Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ

Альянс НАТО сподівається на розв’язання розбіжностей між Україною та Угорщиною шляхом переговорів, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ напередодні засідання Північноатлантичної ради на рівні міністрів оборони, у плані якого вкотре через блокування Будапешта відсутнє традиційне засідання Комісії Україна–НАТО.

«Я маю надію, що Україна й Угорщина шляхом діалогу зможуть ров’язати ці розбіжності, що рішення ними будуть знайдені», – пояснив керівник Північноатлантичного союзу.

Столтенберґ зауважує, що «Угорщина – цінний член НАТО, який робить цінний багатосторонній внесок у нашу спільну безпеку. Україна – це дуже важливий та цінний партнер альянсу, і саме тому ми здійснюємо найбільшу адаптацію нашої системи колективної оборони: саме через агресивні дії Росії проти України».

Крім того, пояснив генеральний секретар НАТО, свідченням продовження підтримки Україні є те, що президент Петро Порошенко у липні брав участь у саміті лідерів держав та урядів країн-союзниць альянсу, що відбувся у Брюсселі.

«Ми з президентом Порошенком та урядом у Києві проводимо постійні зустрічі й надаємо цій державі політичну та практичну допомогу», – заявив Столтенберґ.

Угорщина блокує зустрічі в рамках співпраці України з ЄС і НАТО через ухвалений Києвом закон про освіту, який набрав чинності 28 вересня 2017 року.

Офіційний Будапешт побачив порушення прав угорської меншини (в Україні угорці живуть компактно переважно у Берегівському районі Закарпаття – ред.) в нормі закону щодо обов’язкового отримання освіти державною мовою. Офіційний Київ ці звинувачення відкидає.

XS
SM
MD
LG