Доступність посилання

ТОП новини

НАТО не хоче нової Холодної війни – Столтенберґ закликав Росію дотримуватись договору про РСМД


Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ закликав Росію повернутися до дотримання Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності, що є наріжним каменем контролю над озброєннями у світі за останні десятиліття.

«НАТО не хоче нової Холодної війни, ми не хочемо нової гонки озброєнь і закликаємо Росію повернутися до дотримання договору про РСМД», – сказав Столтенберґ після переговорів з прем’єр-міністром Болгарії Бойко Борисовим в Софії 1 березня.

Минулого місяця Вашингтон офіційно призупинив свої зобов’язання за договором про РСМД (INF – англійською) від 1987 року, що забороняє всі наземні крилаті і балістичні ракети дальністю від 500 до 5500 кілометрів. Це сталося після того, як Вашингтон і НАТО кілька разів звинуватили Москву в порушенні угоди і розробці крилатої ракети 9М729 (SSC-8).

Росія, яка заперечує будь-які порушення, також оголосила про вихід з договору про РСМД.

«Ці нові російські ракети мають ядерні потужності, можуть досягати європейських міст, їх важко виявити і для їхнього попередження мало часу, тому вони знижують поріг для будь-якого потенційного застосування ядерної зброї в збройному конфлікті. Тому важливо, щоб ми продовжували закликати Росію повернутися до дотримання договору», – сказав Столтенберґ.

Він додав, що, поза тим, НАТО має бути готовим до життя у світі без договору про РСМД і з великою кількістю російських ракет.

20 лютого російський президент Володимир Путін, виступаючи з посланням до Федеральних зборів, заявив, що у відповідь на вихід Сполучених Штатів з договору про ракети середньої і меншої дальності Росія розгорне ракетні системи, які будуть націлені не тільки на озброєння, але і на центри ухвалення рішень на території США та їхніх союзників.

Офіційний Київ теж визнав, що буде змушений реагувати на нові виклики безпеці, що виникли після виходу з договору РСМД США і Росії.

XS
SM
MD
LG