Доступність посилання

ТОП новини

У США відправили у перший пілотований політ новий космічний корабель «Старлайнер»


Ракета Atlas V з двома астронавтами на борту корабля Boeing Starliner-1 стартує з космодрому на мисі Канаверал, штат Флорида, США, 5 червня 2024 року
Ракета Atlas V з двома астронавтами на борту корабля Boeing Starliner-1 стартує з космодрому на мисі Канаверал, штат Флорида, США, 5 червня 2024 року

У США відбувся перший пілотований запуск нового багаторазового космічного корабля «Старлайнер». Старт ракети-носія «Атлас-5» відбувся 5 червня з космодрому на мисі Канаверал.

Новий корабель повинен доставити на Міжнародну космічну станцію астронавтів Батча Уілмора і Суні Уільямса.

Після прибуття на МКС, яке повинно відбуватися через добу після запуску, екіпаж корабля близько тижня проводитиме випробування «Старлайнера», а потім повернеться на Землю для посадки в США. Пілотована капсула, на якій повернуться астронавти, вже одного разу була в космосі під час випробувального польоту і отримала власне ім'я «Каліпсо».

«Старлайнер» створений корпорацією Boeing в рамках програми NASA, що підтримує розробку приватних кораблів, які могли б доставляти американських астронавтів на МКС, створюючи конкуренцію кораблям «Крю Дрегон» корпорації SpaceX і російським «Союзам».

Розробка програми стикалася з труднощами. Спочатку передбачалося, що перший пілотований політ відбудеться в 2020 році.
Перший випробувальний політ без екіпажу в грудні 2019 року виявився невдалим: корабель не досяг заданої орбіти через проблеми з програмним забезпеченням. Цього разу політ стався з третьої спроби.

Форум

XS
SM
MD
LG