Доступність посилання

ТОП новини

МЗС протестує проти російського призову на окупованих територіях України


Згідно з указом, з 1 жовтня до 31 грудня в Росії мають призвати 133 тисячі росіян віком від 18 до 30 років серед тих, хто не перебуває в запасі та підлягає призову на військову службу
Згідно з указом, з 1 жовтня до 31 грудня в Росії мають призвати 133 тисячі росіян віком від 18 до 30 років серед тих, хто не перебуває в запасі та підлягає призову на військову службу

Міністерство закордонних справ висловило «рішучий протест» проти примусової мобілізації громадян України до російської армії на тимчасово окупованих територіях України – про це йдеться в заяві від 1 жовтня.

Йдеться про окуповані Крим, частини Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей. МЗС вказує на те, що «призов» на окупованих територіях порушує Женевську конвенцію про захист цивільних під час війни. Згідно з нею, держава-окупант не може примушувати жителів окупованих територій служити в її збройних або допоміжних силах, а також чинити тиск і вести пропаганду на користь добровільного вступу до армії.

«Закликаємо громадян України на тимчасово окупованих територіях всіляко уникати такого «призову», а осіб, які будуть примусово долучені до армії держави-агресора, за першої нагоди залишати такі підрозділи та повертатись на територію України чи виїжджати до третіх країн», – йдеться в заяві.

Читайте також: Розвідка Британії: Росія буде далі змушувати призовників підписувати контракти, щоб відправляти їх на війну

Дипломатичне відомство вказує на те, що призов на території України делегітимізує весь процес у Росії в цілому. Відтак призовники – громадяни РФ «мають підстави не виконувати неправомірний «Указ Президента Російської Федерації про призов на військову службу» та всіляко уникати такого «призову», вважають у міністерстві.

МЗС також закликає російських військових строкової служби, яких залучили до агресії проти України, звернутися до проєкту «Хочу жить» та добровільно здатися Силам оборони.

«Українцям – громадянам Російської Федерації на Кубані, Стародубщині, Північній та Східній Слобожанщині у межах нинішніх Краснодарського краю, Білгородської, Брянської, Воронезької, Курської, Ростовської областей Російської Федерації, час згадати свій родовід, своє коріння та не дати заплямувати їх злочинами кремлівського режиму», – додає міністерство.

Президент Росії Володимир Путін 30 вересня підписав указ про проведення осіннього призову на військову службу в російській армії.

Читайте також: Держдеп щодо чергового призову в Росії: «Путін готовий далі жертвувати життями росіян»

Згідно з указом, з 1 жовтня до 31 грудня в Росії мають призвати 133 тисячі росіян віком від 18 до 30 років серед тих, хто не перебуває в запасі та підлягає призову на військову службу.

Розвідка Великої Британії, аналізуючи початок у Росії осіннього призову 1 жовтня, припускає, що призовників будуть змушувати підписувати контракти по завершенню служби, щоб відправити їх на війну проти України.

Тим часом, американський Інститут вивчення війни (ISW) зазначив, що чергова хвиля мобілізації в Росії залишається малоймовірною в найближчій і середньостроковій перспективі через особисті побоювання російського лідера Володимира Путіна, що вона є прямою загрозою стабільності його режиму.

Форум

XS
SM
MD
LG