Доступність посилання

ТОП новини

Рада МВФ погодила надання Україні близько 1,1 мільярда доларів США


Повідомляється, що ці кошти будуть спрямовані на підтримку бюджету.
Повідомляється, що ці кошти будуть спрямовані на підтримку бюджету.

Рада МВФ сьогодні завершила п’ятий перегляд розширеної угоди в рамках Програми розширеного фінансування (EFF) для України, дозволивши виділити Україні близько 1,1 мільярда доларів США. Про це йдеться у заяві фонду.

Повідомляється, що ці кошти будуть спрямовані на підтримку бюджету.

Таким чином, загальний обсяг виплат за програмою, що підтримується МВФ, становитиме 8,7 мільярда доларів США.


«Війна Росії в Україні продовжує завдавати руйнівних соціально-економічних збитків Україні. Незважаючи на війну, макроекономічна та фінансова стабільність зберігається завдяки вмілій політиці української влади, а також значній зовнішній підтримці. Економіка залишається стійкою, незважаючи на значні пошкодження енергетичної інфраструктури, що свідчить про постійну адаптивність домогосподарств і компаній. Ефективність та відданість України Програмі залишаються високими», – заявила директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Іванова Георгієва.

У МВФ зазначають, що у першій половині 2024 року економіка виявилася стійкішою, ніж очікувалося, завдяки тривалому зростанню, помірній інфляції та достатнім резервам, підкріпленим значною зовнішньою підтримкою. Тим не менш, прогноз на решту року та 2025 рік погіршився з часу четвертого перегляду (червня), переважно через тривалі російські атаки на українську енергетичну інфраструктуру та невизначеність щодо війни.

На початку липня Україна отримала 2,2 мільярда доларів від МВФ, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Чотирирічну програму EFF для України з доступом до фінансування у обсязі близько 15,6 мільярдів доларів було схвалено 31 березня 2023 року. Ця програма є частиною ширшого пакету другої міжнародної підтримки для України, який наразі становить близько 122 мільярдів доларів.

У квітні цього року в МВФ заявили, що українському уряду цього року потрібно 42 мільярди доларів бюджетної підтримки на тлі російського вторгнення, яке триває.

Форум

XS
SM
MD
LG