Доступність посилання

ТОП новини

На Закарпатті 18 дітей однієї школи захворіли на кір – МОЗ


МОЗ про кір на Закарпатті: протягом літніх місяців епідситуація була спокійною
МОЗ про кір на Закарпатті: протягом літніх місяців епідситуація була спокійною

На Закарпатті зафіксували черговий спалах кору, захворіли 18 дітей загальноосвітньої школи у селі Горонда Мукачівського району. Заклад закритий, а навчальний процес призупинений, повідомила у коментарі Радіо Свобода Вікторія Тимчик, завідувач відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) і профілактики інфекційних захворювань Закарпатського лабораторного центру МОЗ України.

«17 дітей (учні від 3-го до 11-го класів) мають легку форму перебігу захворювання і перебувають на амбулаторному лікуванні, одна дитина госпіталізована в інфекційне відділення обласної дитячої лікарні в Мукачеві», – сказала Тимчик.

Протягом літніх місяців епідситуація була спокійною, наголошують у Закарпатському лабораторному центрі МОЗ України, поодинокі випадки кору реєструвалися у всій області за винятком Берегівщини.

«З початком навчального процесу ми очікували деяке збільшення, про стабілізацію епідситуації зможемо говорити у жовтні-листопаді, після того як мине кілька інкубаційних періодів», – пояснила Тимчик.

Читайте також: У Європі рекордна кількість хворих на кір – Україна серед «лідерів» – ВООЗ

Попередній спалах кору на Закарпатті епідеміологи зафіксували у травні, коли на кір захворіли понад 56 учнів школи села Чорна Тиса.

18 вересня в МОЗ повідомили, що впродовж 2018-го року на Закарпатті на кір захворіли 3 069 людей: 586 дорослих і 2 483 дитини).

Кір – небезпечне і дуже заразне захворювання, ліків від якого не існує, а ускладнення цієї хвороби можуть мати смертельні наслідки. Діти, які не отримали профілактичне щеплення, перебувають у зоні ризику.

Кір легко передається від людини до людини, поширюється при кашлі, тісних особистих контактах. Вірус залишається активним і живе в повітрі або на інфікованих поверхнях протягом двох годин. Спочатку хворий відчуває ознаки звичайної застуди: нежить, температуру, кашель, приблизно через тиждень з’являється висип (спочатку на голові, далі – на верхній та нижній частинах тулуба). Серед ускладнень, які викликає кір, – ураження нервової системи (енцефаліт), пневмонія, отит, втрата зору.

XS
SM
MD
LG