Доступність посилання

ТОП новини

Від лютого 2022 року понад 23 000 українських чоловіків нелегально в’їхали до Молдови – статистика


Якщо втікачам вдається прибути до Молдови непоміченими, репатріація їм не загрожує.
Якщо втікачам вдається прибути до Молдови непоміченими, репатріація їм не загрожує.

З 24 лютого 2022 року по 31 травня 2024 року близько 23 500 українських чоловіків нелегально, тобто в обхід пунктів пропуску, в’їхали до Молдови. Такі дані молдовській службі Радіо Свобода надали прикордонна поліція та Генеральна інспекція з питань міграції.

У Кишиневі влада стверджує, що хоче допомогти українським інституціям запобігти втечам боєздатних осіб, а особливо – організованій торгівлі людьми. Однак, якщо втікачам вдається прибути до Молдови непоміченими, репатріація їм не загрожує.

Норма Кримінального кодексу Молдови щодо незаконного перетину державного кордону не поширюється на іноземних громадян, які хочуть скористатися правом притулку.

Читайте також: Десятки тисяч українських чоловіків «нелегально» втекли від війни до Молдови

Голова прикордонної поліції Руслан Галушка розповів Радіо Свобода, що якщо українці особисто звертаються до підрозділів прикордонної поліції чи Генеральної інспекції з питань міграції з проханням про певної форми міжнародний захист, вони «не підпадають під санкції за незаконний в’їзд» на територію Молдови.

Офіційні дані, з якими ознайомилося Радіо Свобода, свідчать, що за рік і два місяці 12 764 українських чоловіки віком від 18 до 59 років отримали саме такий статус тимчасового захисту.

Раніше міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що щодня прикордонники затримують десятки людей, які намагаються незаконно перетнути українських кордон у напрямку держав Євросоюзу, зокрема через ліси і річку Тису. Однак міністр стверджує, що не всі чоловіки, яких затримують у зоні прикордоння, втікають від мобілізації.

Клименко сказав, що він має інформацією про загальну кількість затриманих на кордоні чоловіків призовного віку у період від початку повномасштабної війни, однак озвучити таку статистику на загал міністр відмовився. За його словами, це закрита інформація.

В Україні від 24 лютого 2022 року, дня повномасштабного вторгнення Росії, запроваджено воєнний стан. Тоді ж оголосили загальну мобілізацію. Відтоді Верховна Рада регулярно продовжує строки дії воєнного стану і мобілізації.

Форум

XS
SM
MD
LG