Доступність посилання

ТОП новини

Референдум у Молдові: результати змінилися на користь підтримки вступу до ЄС


Вибори президента і референдум щодо вступу в ЄС пройшли в Молдові 20 жовтня
Вибори президента і референдум щодо вступу в ЄС пройшли в Молдові 20 жовтня

Майже остаточні результати голосування в Молдові показують, що проєвропейська президентка Мая Санду перемагає в першому турі президентських виборів у Молдові (але буде другий тур), тоді як дані референдуму щодо інтеграції в Європейський союз вранці 21 жовтня повільно змінилися на користь прихильників вступу.

Після підрахунку понад 98,5 відсотка голосів Санду з 42,07% випередила проросійського кандидата Александра Стояногло, який набрав 26,31 відсотка. Через те, що вона не змогла набрати понад 50% голосів, 3 листопада пройде другий тур виборів.

Водночас попередні результати референдуму засвідчили, що близько 50,16 відсотка молдован проголосували «за» вступ в ЄС, а тих, хто проголосував проти – 49,84.

При цьому більшу частину ночі попередні результати референдуму свідчили на користь тих, хто відкидав більш тісну інтеграцію ЄС.

Ймовірний позитивний остаточний результат референдуму, схоже, пов’язаний із голосами сильної західної діаспори Молдови.

Вибори і референдум відбулися на тлі заяв Заходу і влади Молдови про наміри Росії втрутитися у голосування.

У своїй заяві 21 жовтня Санду заявила, що голосування зазнало «безпрецедентного» нападу з боку «злочинних груп», які намагалися купити сотні тисяч голосів у спробі «підірвати демократичний процес».

Кремль «категорично відкидав» звинувачення у втручанні у виборчий процес в Молдові.

Представники виборчої комісії повідомили, що повні попередні результати мають оприлюднити вранці 21 жовтня.

Спостерігачі назвали вибори і референдум у Молдові вирішальними визначення майбутнього напрямку країни – чи буде вона мати тісніші зв’язки з Європою і Заходом чи більше орієнтуватися на Росію.

Форум

XS
SM
MD
LG