Доступність посилання

ТОП новини

Мінфін: меморандум з МВФ не вимагає підвищення тарифів на енергоносії


Протестувальники тримають плакат під час акції під будівлею Офісу президента у Києві з вимогою знизити тарифи на газ, 25 січня 2021 року
Протестувальники тримають плакат під час акції під будівлею Офісу президента у Києві з вимогою знизити тарифи на газ, 25 січня 2021 року

Оновлений меморандум України з Міжнародним валютним фондом (МВФ) не включає зобовʼязань для України щодо підвищення тарифів на енергоносії, повідомила пресслужба Міністерства фінансів 21 жовтня.

У міністерстві зазначили, що усі оновлення меморандуму з МВФ розглядали потенційну можливість підвищення тарифів на енергоносії, однак лише за умови виділення достатніх ресурсів для захисту вразливих домогосподарств.

«Меморандум від 18 жовтня 2024 року повторює потенційні заходи, які були в минулих оновленнях, не пропонує нові та не створює для України зобовʼязань щодо збільшення тарифів на енергоносії під час війни», – йдеться у повідомленні.

18 жовтня рада МВФ завершила п’ятий перегляд розширеної угоди в рамках Програми розширеного фінансування (EFF) для України, дозволивши виділити Україні близько 1,1 мільярда доларів США. Таким чином, загальний обсяг виплат за програмою, що підтримується МВФ, становитиме 8,7 мільярда доларів США.

Чотирирічну програму EFF для України з доступом до фінансування у обсязі близько 15,6 мільярдів доларів було схвалено 31 березня 2023 року. Ця програма є частиною ширшого пакету другої міжнародної підтримки для України, який наразі становить близько 122 мільярдів доларів.

За даними Міністерства енергетики України, від жовтня 2022 року Росія завдала понад тисячу ударів по об’єктах української енергетичної інфраструктури, лише цього року через удари було втрачено 9 ГВт генеруючих потужностей.

Форум

XS
SM
MD
LG