Доступність посилання

ТОП новини

Медіарух висловив протест після повідомлень про тиск влади на «Українську правду»


«Незалежні медіа є запорукою стабільного демократичного суспільства», заявляє Медіарух
«Незалежні медіа є запорукою стабільного демократичного суспільства», заявляє Медіарух

Українська медіа-спільнота висловила занепокоєння через дані про тиск Офісу президента на редакцію «Української правди» – відповідну заяву оприлюднила, зокрема, організація «Детектор медіа», яка входить до об’єднання Медіарух.

Зокрема, підписанти посилаються на заяву редакції «УП», за якою радник президента Дмитро Литвин протягом останніх місяців запроваджував обмеження на спілкування представників влади з журналістами видання:

«Наголошуємо, що це не проблема однієї людини, а значно ширша тенденція щодо звуження простору для незалежних медіа і намагання влади контролювати всі публічні дискурси. Ми спостерігаємо дедалі активніші спроби влади створити єдиний контрольований наратив, який обмежує критичний аналіз і різноманітність думок в інформаційному просторі Україні та звужує право людей на отримання суспільно-важливої інформації. Війна не може слугувати виправданням для таких дій».

Читайте також: Тиск на журналістів чи погана комунікація: що відбувається між «Українською правдою» та Офісом президента?

Рух зазначає, що українські журналісти працюють в умовах «безпрецедентного тиску та небезпеки». Поміж іншого, вони документують злочини Росії, розповідають світові правду про війну та захищають право людей на достовірну інформацію.

«Незалежні медіа є запорукою стабільного демократичного суспільства, адже вони забезпечують громадський контроль над діями влади, сприяють прозорості та відповідальності», – йдеться в заяві.

Автори закликали президента Володимира Зеленського вжити заходів для припинення тиску влади на медіа, гарантувати прозорість і відкритість державних органів до спілкування з журналістами, а також надавати медіа безперешкодний доступ до суспільно важливоої інформації.

Редакція видання «Українська правда» заявила днями, що вбачає загрозу для сталої роботи редакції через «тривалий та системний тиск» з боку Офісу президента.

В ОП нині не коментували заяву «Української правди». Радіо Свобода звернулося до пресслужби президента Зеленського по коментар щодо ситуації.

Форум

XS
SM
MD
LG