Доступність посилання

ТОП новини

Маршалок польського сейму: Україна має стати членом ЄС, попри розбіжності щодо Волинської трагедії


Спікер Сейму Польщі Шимон Головня під час виступу у Верховній Раді України. Київ, 19 червня 2024 року
Спікер Сейму Польщі Шимон Головня під час виступу у Верховній Раді України. Київ, 19 червня 2024 року

Україна і Польща будуть обговорювати розбіжності щодо історичної пам’яті про Волинську трагедію і після того, як Україна доєднається до ЄС. Про це на безпековій конференції Globsec у Празі сказав маршалок польського Сейму Шимон Головня, відповідаючи на запитання журналіста Радіо Свобода.

«Якщо ви запитуєте мене, чи має Україна бути членом ЄС, попри ті чи інші речі, то так, Україна має бути членом ЄС... Але ми і надалі матимемо деякі розбіжності між нами і українцями щодо Волині, щодо нашої історії. Там ми матимемо їх, і ми обговорюватимемо їх і надалі, але вже у безпечній екосистемі Євросоюзу», – сказав Головня.

Раніше голова МЗС Дмитро Кулеба під час зустрічі з польським колегою Радославом Сікорським вказав на те, що вона відбувається в місті Ольштин, куди українське населення було переселено у 1947 році в ході операції «Вісла».

«Ви знаєте, що таке операція «Вісла», і знаєте, що всі ці українці були примусово виселені з українських територій, щоб жити, зокрема, в Ольштині… Але я не про це говорю. Якби ми сьогодні почали копатися в історії, то якість розмови була б зовсім іншою, і ми могли б дуже глибоко зануритися в історію і докоряти один одному за погані речі, які поляки робили українцям, а українці – полякам», – сказав він.

У МЗС України згодом уточнили, що голова відомства не висловлював територіальних претензій до Польщі.

«Я думаю, цей коментар міністра Кулеби був не дуже вдалий, і йому не вистачало контексту», – додав маршалок Сейму Польщі Головня.

Форум

XS
SM
MD
LG