Доступність посилання

ТОП новини

Лубінець заявляє про «високий ризик» депортації до Росії ще 1,5 мільйона дітей


Росія «свідомо гальмує» процес повернення українських дітей, каже Лубінець
Росія «свідомо гальмує» процес повернення українських дітей, каже Лубінець

Існує «високий ризик» депортації до Росії ще 1,5 мільйона дітей, які лишаються на тимчасово окупованих територіях, написав у своєму телеграмі уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця.

Він додав, що сказав про це під час виступу на третьому пленарному заході Міжнародної коаліції за повернення українських дітей.

Лубінець зазначив, що примусово переміщеним та депортованим дітям змінюють персональні дані для того, аби рідні та українська влада не змогли їх знайти та повернути.

«Наших дітей навіть відправляють у так звані «табори перевиховання», де зомбують російською пропагандою. Тільки уявіть: наших дітей змушують заперечувати своє українське походження», – наголосив Лубінець під час виступу.

Також уповноважений сказав, що Росія «свідомо гальмує» процес повернення українських дітей і закликав міжнародних партнерів до більш рішучих дій.

За даними України, за час війни в Росії та на окупованих територіях опинилися понад 20 тисяч українських дітей.

У березні 2023 року Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордери на арешт Путіна та Львової-Бєлової. Їх підозрюють у скоєнні воєнних злочинів – насильницьких депортацій та переміщення населення, зокрема дітей, із окупованих територій України.

Наразі вдалося повернути 508 дітей, з них 115 – це діти-сироти.

Форум

XS
SM
MD
LG