Доступність посилання

ТОП новини

Президент Литви в ООН закликав «посилити політику невизнання анексії Криму»


Президент Литви Ґітанас Науседа
Президент Литви Ґітанас Науседа

Президент Литви Ґітанас Науседа закликав «посилити політику невизнання окупації та анексії Криму». Про це він заявив з трибуни сесії Генеральної асамблеї ООН, яка відкрилася 21 вересня у Нью-Йорку.

«Сьомий рік ми спостерігаємо продовження військової агресії проти України, а також незаконну анексію та окупацію Криму. Ці дії порушують міжнародне право, Статут Організації Об’єднаних Націй, а також положення Гельсінського заключного акту… Також надзвичайно важливо захищати права та свободи місцевого цивільного населення. Я високо оцінюю зусилля України утримати це питання на порядку денному шляхом створення міжнародної «Кримської платформи», – сказав Науседа.

Він додав, що Литва поважає європейський та євроатлантичний вибір України. «Прагнучи консолідувати міжнародні зусилля, у липні минулого року ми спільно провели Українську конференцію реформ у Вільнюсі», – нагадав литовський лідер.

Раніше 21 вересня президент США Джо Байден з трибуни ООН заявив, що Сполучені Штати відновили важливі партнерства з багатьма країнами та Євросоюзом, і чинна американська адміністрація має намір просувати орієнтований на дипломатію світогляд.

Байден також розповів про важливість кліматичних питань і нагадав про повернення США до Паризької хартії з клімату.

Виголошена президентом США позиція контрастує з доктриною «Америка насамперед», якої дотримувався попередник Байдена Дональд Трамп.

Торік засідання Генеральної асамблеї ООН відбувалися в онлайн-форматі через пандемію. Цього року учасники зібралися очно, але через обмеження склад груп-учасників скорочений.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG