Доступність посилання

ТОП новини

Львова-Бєлова каже, що в РФ українські діти перебувають «під опікою і піклуванням», усиновлення заперечує


За словами російської дитячої омбудсменки, в 15-ти регіонах Росії «під опікою і піклуванням» перебувають 380 українських дітей. 
За словами російської дитячої омбудсменки, в 15-ти регіонах Росії «під опікою і піклуванням» перебувають 380 українських дітей. 

Уповноважена президента РФ з прав дитини Марія Львова-Бєлова в інтерв’ю по телефону проєкту Радіо Свобода «Ти як?» заявила, що в Росії «під опікою і піклуванням» перебувають 380 українських дітей.

«Але в разі віднайдення родичів, людей, які є близькими для неї, цей процес дозволяє оперативно передавати цю дитину у свою кровну сім’ю. Тож під опікою і піклуванням у нас 380 дітей в 19 регіонах Росії», – заявила вона.

При цьому Львова-Бєлова стверджує, що російські сім’ї не всиновлюють депортованих з України дітей.

«У нас усиновлення жодного немає. У нас є опіка і піклування (опека и попечительство – ред.). Це – різні форми. Вони принципово відрізняються одна від одної», – додала дитяча омбудсменка РФ.

Читайте також: Уповноважена президента з прав дитини каже, що влада РФ користується методичкою щодо вивезених з України дітей

Відповідно до звіту ОБСЄ, інформація щодо усиновлення є неправдивою. Джерела організації в Росії зазначають, що самі росіяни «активно зацікавлені» у влаштуванні дітей з України у сім’ї. За даними організації, російські сім’ї, які хочуть взяти під опіку дитину з України, мають проходити спеціальні патріотичні курси. Для них також існують «фінансові стимули» коштом місцевих і регіональних бюджетів. Пріоритетнішим варіантом вважається всиновлення дитини, яка опинилася в Росії без опіки рідних. Таким дітям можуть змінювати імена, прізвища, а також дати і місця народження дитини – це значно ускладнює їхній пошук для повернення додому.

Читайте також: «Список 31». Як Росія викрадала українських дітей і хто з окупантів до цього причетний

В ОБСЄ зазначають, що у деяких регіонах прийомним батькам виплачують 300 тисяч рублів одноразової допомоги. Важливо зауважити також, що в травні 22-го року Москва спростила отримання українцями російського громадянства, бажання дітей, як твердять в ОБСЄ, під час цього процесу не завжди враховується. Редакція Радіо Свобода не володіє інформацією про те, з яких причин Львова-Бєлова заявила, що українських дітей не всиновлюють.

Форум

XS
SM
MD
LG