Доступність посилання

ТОП новини

5 вересня у Львові оголошено Днем жалоби. Унаслідок атаки РФ 7 загиблих і понад 60 постраждалих


Наслідки російської ракетної атаки у Львові, Україна, 4 вересня 2024 року
Наслідки російської ракетної атаки у Львові, Україна, 4 вересня 2024 року

Сьогодні у Львові внаслідок російської ракетної атаки сім людей загинуло, з яких троє дітей, 64 – постраждали, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

На цей час у лікарнях Львова перебувають 47 поранених, з них 11 – у критичному стані. Поранені мають вибухові осколкові поранення тулуба, органів грудної клітки, кінцівок та обличчя. Також травми внутрішніх органів, легень і судин. Про це Радіо Свобода повідомили медики Першого медоб’єднання Львова.

Восьмеро дітей госпіталізували до Дитячої лікарні Святого Миколая з уламковими ураженнями мʼяких тканин і гострою реакцією на стрес. Постраждалі у стані середньої тяжкості. Вік дітей – від 5 до 15 років. Одного хлопчика прооперували. З дітьми та батьками працюють хірурги та психологи лікарні.

Серед постраждалих – 6-річний Олександр із мамою Оленою. Хлопчик у стані середньої тяжкості з закритою черепно-мозковою травмою, множинними саднами тулуба, забоями кінцівок, тулуба, підозрою на перелом тазу, верхньої кінцівки. Зараз дитина перебуває у стаціонарі хірургічного відділення.

«Ми прокинулися від вибуху і через секунду влетіла у вікно вибухова хвиля. У нас завалило повністю сходову клітку, але там такий лаз лишився. То добре, що ми змогли вибратися. Готові були, щоб ми випригували, бо на даху, практично на горищі, в нас вже пожежа палала», – каже каже мама хлопчика.

Шестеро загиблих – мешканці одного будинку, розташованому в історичній частині Львова на вулиці Коновальця. Ще одна загибла жінка – жителька сусіднього будинку. Серед тих, кого вбила Росія, Євгенія Базилевич і троє її доньок – 21-річна Ярина, 18-річна Дарина і 7-річна Емілія. Батько дітей уцілів. Найстаршому вбитому чоловікові – 55 років.

Аварійно-рятувальні роботи з ліквідації наслідків ранкового ворожого обстрілу завершені. Рятувальники з-під завалів врятували 12 людей. Психологи на місцях надали допомогу близько 90 особам, серед них 11 дітям.

Внаслідок російського обстрілу пошкоджені десятки квартир і приватних будинків, автомобілі, три навчальні заклади.

«Я з донькою залишилась на ніч у подруги. Донька категорично не хотіла йти додому. Прийшла по наплічник її у школу. Але квартири немає. Загинули мої сусіди. Поруч жила родина, дуже гарна, троє діток загинули. Дуже важко. Це прекрасні сусіди. Мені подзвонили і сказали, що квартири нема, але я не повірила. Але квартира, квартира, головне, щоб люди були живі», – говорить постраждала львів’янка Шанель.

«Я хотіла забрати кота з вікна і закрити жалюзі. Бачу вибух і просто на мене летить скло, яке зупинила фіранка. Я падаю на килим і мені розсікло лице. Я почула страшні крики: «Рятуйте, люди під завалами, допоможіть». Всі зреагували, вибігли на вулицю, почалась пожежа, паніка», – розповідає Радіо Свобода Єлизавета.

За словами міського голови Андрія Садового, Зруйновано більше 50 об’єктів по Львову.

«Це історична спадщина, серце міста. Три школи не працюють, дві медичні установи зазнали уражень. Ми почали відселяти людей із пошкоджених помешкань і подаємо пропозиції. Дуже масована атака і багато місць зазнали ураження», – каже Радіо Свобода міський голова.

Міська влада ще визначає рівень пошкоджень.

З резервного фонду обласного бюджету виділяють 30 мільйонів гривень на подолання наслідків атаки. Львів’ян просять здавати кров для потерпілих.

5 вересня у Львові оголошено Днем жалоби.

Форум

XS
SM
MD
LG