Доступність посилання

ТОП новини

Лубінець відреагував на інцидент між військовими і медиками в Одесі


«Дії в Одеському ТЦК та СП точно не додають авторитету жодній зі сторін конфлікту, а навіть навпаки – дискредитують тих, хто зараз на передовій» – каже Дмитро Лубінець
«Дії в Одеському ТЦК та СП точно не додають авторитету жодній зі сторін конфлікту, а навіть навпаки – дискредитують тих, хто зараз на передовій» – каже Дмитро Лубінець

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що «триматиме на особистому контролі» розслідування інциденту в Одеському ТЦК та СП.

Він повідомив, що направив листи до ДБР, ВСП, Нацполу та МВС із вимогою надати правову оцінку діям учасників конфлікту, а оприлюднені кадри відео він назвав неприпустимими.

«Дозволю собі нагадати, що кожен, окрім конституційних прав, має й обов’язки, які варто виконувати у належний спосіб – без шкоди для інших громадян. Дії в Одеському ТЦК та СП точно не додають авторитету жодній зі сторін конфлікту, а навіть навпаки – дискредитують тих, хто зараз на передовій виборює життя для нашої країни і людей. Годі й говорити про те, що ворожі канали дуже успішно використовують це відео для поширення своїх пропагандистських наративів», – написав він у телеграмі.

Лубінець також закликав посадовців ТЦК та СП під час виконання своїх обов’язків «неухильно дотримуватися норм Конституції та законодавства України».

Читайте також: У Києві cтався конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК, триває службове розслідування

Місцеве видання «Думська» повідомило, що 11 червня бригада медиків одеської швидкої допомоги прибула на виклик до ТЦК Київського району і опинилася замкненою всередині будівлі військовими, які, за версією медіа, захотіли негайно мобілізувати їх в армію. Як пише «Думська», за кілька годин фельдшерів усе-таки випустили з військкомату завдяки зусиллям їхніх колег, які з’їхалися з увімкненими сиренами і влаштували акцію протесту. У цей час сталося кілька бійок між медиками та військовими, які розбороняла поліція.

В Одеському обласному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) повідомили, що 11 червня представники ТЦК та поліції проводила перевірку облікових документі, один з громадян відмовився надати документи – через це його затримали і доставили до Київського РТЦК та СП для оновлення облікових даних.

За версією співробітників ТЦК, згодом приїхала група людей у медичному одязі на автомобілі швидкої медичної допомоги. Вони стверджували, що прибули на виклик раніше доставленого до РТЦК та СП громадянина, і наполягали на його госпіталізації. Ці особи посилалися на діагноз, який раніше не був підтверджений лікарями військово-лікарської комісії. Проте відмовилися надати документи. Зазначається, що в результаті інциденту травми отримали як військовослужбовець Київського РТЦК та СП, так і представники екстреної служби.

Прокуратура за фактом конфлікту розпочала кримінальне провадження за ознаками ч. 4 ст. 296 Кримінального кодексу України (хуліганство).

На початку червня у Сухопутних військах ЗСУ заявили, що значна частина контенту в соцмережах, де зображені військовослужбовці, нібито службовці ТЦК та конфлікти з ними є «продуктами ворожих підрозділів інформаційних операцій». У ЗСУ кажуть, що усі «справжні ситуації, які мають місце, ретельно вивчаються, проводяться необхідні службові перевірки», і закликали відповідально ставитись до будь-яких підозрілих відео, оскільки «високим статусом військовослужбовців ЗСУ маніпулює ворог».

Форум

XS
SM
MD
LG