Доступність посилання

ТОП новини

Лубінець пропонує Раді посилити відповідальність за посягання на здоров’я чи майно військових


Дмитро Лубінець вказав на дані з відкритих джерел, за якими правоохоронці зафіксували 266 фактів підпалів автомобілів військових і волонтерів від початку року
Дмитро Лубінець вказав на дані з відкритих джерел, за якими правоохоронці зафіксували 266 фактів підпалів автомобілів військових і волонтерів від початку року

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець пропонує парламенту запровадити додаткову відповідальність за посягання на майно військовослужбовців – про це він повідомив 9 жовтня.

Лубінець вказав на дані з відкритих джерел, за якими правоохоронці зафіксували 266 фактів підпалів автомобілів військових і волонтерів від початку року, загалом по Україні пошкоджено близько 300 автівок.

На думку омбудсмана, посягання на військових є також посяганням на «порядок управління, фундаментальні засади існування будь-якої держави, особливо в період дії воєнного стану». Відтак він надіслав до комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності ініціативний лист, пропонуючи зміни до Кримінального кодексу України.

Читайте також: У двох областях затримали підозрюваних у підпалах авто військових – ОГП

«Запропоновував запровадження спеціальної норми про посилену кримінальну відповідальність за вчинення посягань на здоров’я чи майно військовослужбовця або члена його родини у зв’язку з виконанням ним свого службового обов’язку», – заявив Лубінець.

Він висловив переконання, що зміни важливі з міркувань суспільної справедливості та необхідності посиленого захисту військовослужбовців, які «в умовах війни, захищаючи нашу незалежність, віддають нашій державі та народу України найцінніше – своє життя та здоров’я».

Наразі Кримінальний кодекс України передбачає від дев’яти до 15 років або ж довічне ув’язнення за вбивство або замах на вбивство військового у зв’язку з його діяльністю.

У вересні Офіс генерального прокурора повідомив, що правоохоронці відкрили 196 кримінальних проваджень через підпали автівок військових, 169 паліям повідомлено про підозру.

У червні Національна поліція повідомляла, що російські спецслужби з метою дестабілізації ситуації в Україні заохочували неповнолітніх за гроші палити автомобілі військовослужбовців ЗСУ.

Форум

XS
SM
MD
LG