Доступність посилання

ТОП новини

Лубінець про смерть журналістки Рощиної: від РФ є документальне підтвердження, але причина невідома


За словами Дмитра Лубінця, причини смерті молодої жінки в російській неволі є невідомими
За словами Дмитра Лубінця, причини смерті молодої жінки в російській неволі є невідомими

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що у нього є офіційне документальне підтвердження від російської сторони про смерть української журналістки Вікторії Рощиної.

«Жінка зникла безвісти у серпні 2023 року на ТОТ України. У вересні того ж року родичі Рощиної звернулися до відповідних органів з заявою про її розшук. Звернення від рідних отримав і Офіс омбудсмана. І лише у травні 2024 року в Росії підтвердили, що вона затримана і перебуває на території РФ! Також було підтвердження від МКЧХ», – написав він у телеграмі.

Однак, за його словами, причини смерті молодої жінки в російській неволі невідомі.

Лубінець каже, що повідомив ООН та Міжнародний комітет Червоного Хреста, щоб вони зафіксували факт смерті цивільної особи, яку незаконно утримувала РФ.

Раніше 10 жовтня представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими в Україні Петро Яценко повідомив, що українська журналістка Вікторія Рощина, яка зникла безвісти під час поїздки на окуповані території і яку утримували на території Росії, померла в російському полоні.

Представник Координаційного штабу повідомив, що проводилася робота зі звільнення журналістки з полону.

«Вікторія Рощина, так само як і всі українські журналісти, зараз у нас числиться в російському полоні – близько 25 українських журналістів. Є також ті, які вважаються зниклими безвісти… Робота щодо всіх них ведеться. І власне, робота щодо звільнення Вікторії так само велася, і те, що її переводили із Таганрога до Москви – це був етап її підготовки до звільнення», – сказав Яценко.

Вікторія Рощина перестала виходити на зв’язок з рідними 3 серпня 2023 року. За словами її батька, 27 липня Рощина вирушила з України до Польщі і мала дістатися окупованих територій на сході України (через Росію) за три дні. Тоді Володимир Рощин розповів, що українська Служба безпеки підтвердила родині, що Вікторію взяли в полон російські сили.

Вікторія Рощина була авторкою серії репортажів для Радіо Свобода, співпрацювала в 2022 році з Радіо Свобода як фрілансерка. Вона також співпрацювала з «Українською правдою», hromadske, «Українським радіо», «UA:Перший» і «Цензор.нет».

Раніше міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» (RSF) повідомляла, що понад 100 українських та іноземних журналістів, акредитованих в Україні, постраждали від початку повномасштабного вторгнення Росії.

Форум

XS
SM
MD
LG