Доступність посилання

ТОП новини

Лубінець прокоментував розстріл українських військовополонених біля Селидового


Коментуючи ситуацію, Дмитро Лубінець зазначив, що страти полонених «стали системою»
Коментуючи ситуацію, Дмитро Лубінець зазначив, що страти полонених «стали системою»

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до міжнародних організацій через черговий випадок розстрілу російськими військовими полонених військовослужбовців ЗСУ. Про це він повідомив 21 жовтня.

Коментуючи ситуацію, Лубінець зазначив, що страти полонених «стали системою».

«Країна-агресор знову порушила Женевську конвенцію про поводження з військовополоненими! Вкотре повідомив ООН та МКЧХ про воєнний злочин РФ, аби організації це зафіксували. Відомо уже про понад 100 українських військових, яких при потраплянні в полон стратили росіяни!» – заявив омбудсман.

Читайте також: ОГП: на Бахмутському напрямку сили РФ розстріляли, ймовірно, пораненого бійця ЗСУ, розпочато розслідування

Він закликав міжнародні організації «нарешті прокинутися» та вжити заходів для покарання винних у воєнних злочинах в Україні.

Раніше Офіс генерального прокурора повідомив, що російські війська 18 жовтня стратили ще двох українських військових, яких захопили в полон у районі Селидового на Донеччині.

Генеральний прокурор Андрій Костін 15 жовтня назвав вбивство українських військовослужбовців у полоні цілеспрямованою політикою РФ.

Повідомлення про вбивства, тортури й жорстоке поводження з українськими військовополоненими надходять регулярно. Загалом українські правоохоронні органи мають інформацію про вбивство щонайменше 93 українських військовополонених російськими солдатами, повідомив 4 жовтня представник ОГП Юрій Бєлоусов.

Читайте також: З російського полону загалом вже повернули 3 767 українців – Зеленський

За його словами, 80% випадків страт українських військовополонених зафіксовано у 2024 році, але тенденція стала з’являтися в листопаді 2023 року, коли «відбулися зміни у ставленні військовослужбовців РФ до наших військовополонених у гірший бік».

Американський Інститут вивчення війни (ISW) заявляє, що спостерігає збільшення кількості страт російськими військовими українських військовополонених, і наголошує, що російські командири, ймовірно, «потурають, заохочують або прямо наказують» здійснювати розстріли.

Форум

XS
SM
MD
LG