Доступність посилання

ТОП новини

Більшість українських полонених за час ув’язнення «не бачила» представників МКЧХ – омбудсман


Акція на підтримку полонених захисників Маріуполя. Запоріжжя, 25 травня 2024 року
Акція на підтримку полонених захисників Маріуполя. Запоріжжя, 25 травня 2024 року

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець прокоментував нещодавнє інтерв’ю голови делегації Міжнародного комітету Червоного Хреста в Росії Бориса Мішеля російським ЗМІ.

Він звернув увагу на цитату Мішеля, за якою співробітники МКЧХ нібито відвідали «3 100 полонених у Росії та Україні». Лубінець зауважив, що голова російської філії не уточнив, скільки саме відвідувань було в кожній із двох країн.

«Причиною цьому є те, що практично всі відвідувані із цього числа – це російські військовополонені, яких утримує Україна, адже наша країна непохитно дотримується вимог Женевських конвенцій», – заявив Лубінець.

Читайте також: Російський Червоний Хрест «дружить» із «зетами», бере гроші у Кремля: що про це думає МКЧХ?

Він також розкритикував риторику представників міжнародної організації, які закликають «обидві сторони» надавати доступ до полонених, не уточнюючи, що російська сторона має «змінити практику недопуску працівників МКЧХ до місць утримання українських полонених захисників».

«Хочу підкреслити, що спілкуючись із нашими повернутими з ворожого полону Захисниками та Захисницями, я дізнаюся, що переважна їх більшість за весь час свого утримання не бачила та не спілкувалася із представниками МКЧХ», – повідомив омбудсман.

Він закликав МКЧХ «оперувати правдивими числами», не вводити родичів військовополонених в оману та проявити наполегливість у питанні відвідування українських військових, яких утримує Росія.

Читайте також: Лубінець просить Червоний Хрест посприяти поверненню тіл закатованих підлітків з Бердянська

Заяви Бориса Мішеля з’явилися в російських медіа кілька днів тому. Зокрема, як цитувало державне агентство «РИА Новости», голова делегації МКЧХ заявив про «продуктивний діалог» із російською уповноваженою з прав людини щодо візитів до полонених.

17 липня відбувся черговий обмін полоненими – з російського ув’язнення вдалося повернути ще 95 українців.

Від початку повномасштабного вторгнення це вже 54-й обмін полоненими. Загалом російського полону Координаційному штабу вдалося повернути 3 405 людей.

Генпрокуратура відкрила понад 450 кримінальних проваджень за фактами жорстокого поводження та катувань військовополонених та понад 2 100 за фактами катування цивільних.

Форум

XS
SM
MD
LG