Доступність посилання

ТОП новини

Лубінець: Україна вимагає від ООН відновити місію з розслідування вибуху в Оленівці


Роковини загибелі українських військовополонених в колонії в Оленівці. Акція із вшанування пам'яті. Київ, 29 липня 2023 року
Роковини загибелі українських військовополонених в колонії в Оленівці. Акція із вшанування пам'яті. Київ, 29 липня 2023 року

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець нагадав про місію ООН, яка мала встановити події в колонії в Оленівці. Про це він заявив у другу роковину загибелі щонайменше 50 українських військовополонених 29 липня 2022 року.

Лубінець зазначив, що загиблі мали офіційний статус військовополонених та були верифіковані Міжнародним комітетом Червоного хреста. Після вибуху Україна звернулася до ООН та МКЧХ, які «висловили готовність розслідувати теракт».

«Місія ООН жодного разу не погодилася ознайомитися з українськими матеріалами щодо вибуху в колонії. Я неодноразово намагався зустрітися з її учасниками і висловлював готовність передати матеріали, які є в України», – заявив він.

Читайте також: «Я і донька сиділи й дивилися на обгорілі тіла»: 2 роки після вбивства полонених в Оленівці

Омбудсман додає, що пропонував російській уповноваженій з прав людини Тетяні Москальковій спільно відвідати колонію в Оленівці, на що отримав відмову.

«25 липня 2023 року ООН зробило заяву, що теракт в Оленівці «не був спричинений ракетою HIMARS». Це спростовує заяви РФ. Україна вимагає, щоб місія ООН якнайшвидше відновила свою роботу або була створена нова місія», – повідомив Лубінець.

Він закликав ООН та МКЧХ виконати свій мандат та розслідувати масове вбивство полонених в Оленівці.

У ніч на 29 липня 2022 року один із бараків виправної колонії в окупованому Росією селищі Оленівка був зруйнований. Тоді загинули щонайменше 50 українських військовополонених з «Азовсталі».

Читайте також: «Те, що полон вбиває – воно не на пустому місці». У Запоріжжі вшанували пам’ять загиблих в Оленівці

Як стверджує українська влада, Росія організувала масове вбивство українських полонених, щоб звинуватити й дискредитувати українські сили (зокрема, щоб зашкодити постачанню ефективної зброї в Україну). За даними Офісу генпрокурора України, попередньою причиною вибуху в будівлі могла бути термобарична зброя. Водночас у Міноборони Росії заявили, що по тюрмі ракетами HIMARS нібито вдарили українські військові.

В ООН спочатку вирішили створити місію із встановлення фактів трагедії в Оленівці, але згодом її розформували через неможливість доставити експертів до місця події та через відсутність «необхідних гарантій безпеки».

Форум

XS
SM
MD
LG