Доступність посилання

ТОП новини

Україна повернула з окупованих територій 10 дітей – Лубінець


Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець

Ще 10 дітей разом із родинами із тимчасово окупованих територій вдалося повернути на підконтрольну урядові частину України, повідомив 20 червня уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

За його словами, російська окупаційна влада «змушувала дітей ходити до російської школи та щопонеділка співати гімн країни, яка принесла розруху, страх та безлад». «На щастя, декому вдавалося здобувати онлайн українську освіту, проте батьків залякували, що в такому разі дітей відбиратимуть. Тож аби цього не трапилося, українці ухвалюють рішення зробити все, аби вберегти життя і майбутнє своїх дітей», – наголосив омбудсмен.

За словами Лубінця, ті, хто повернувся, відвідали Центр захисту прав дитини. «З ними поспілкувалася компетентна мультифункціональна команда, яка зафіксувала злочини, свідками чи жертвами яких вони були», – вказано в повідомленні.

За даними України, за час війни в Росії та на окупованих територіях опинилися понад 20 тисяч українських дітей.

У березні 2023 року Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордери на арешт Путіна та Львової-Бєлової. Їх підозрюють у скоєнні воєнних злочинів – насильницьких депортацій та переміщення населення, зокрема дітей, із окупованих територій України.

Повернути в Україну, за даними влади, поки що вдалося близько пів тисячі дітей.

Форум

XS
SM
MD
LG