Доступність посилання

ТОП новини

Ліпавський: «Нам потрібен мир, але найперше слід гарантувати безпеку України і Європи»


За його словами, мир є частиною «більшого завдання», що передбачає гарантії безпеки для України та Європи.
За його словами, мир є частиною «більшого завдання», що передбачає гарантії безпеки для України та Європи.

Чехія не виключає мирних переговорів з Москвою щодо припинення війни за умови, якщо Росія визнає провал у нападі на Україну та порушення її суверенітету. Про це 13 червня заявив міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський під час розмови з Радіо Свобода.

«Так, нам потрібен мир. Але, перш за все, нам потрібно забезпечити Європі та Україні безпеку», – сказав чеський міністр у відповідь на запитання про Саміт миру, який відбудеться у Швейцарії 15-16 червня.

За його словами, мир є частиною «більшого завдання», що передбачає гарантії безпеки для України та Європи.

Він наголосив, що Чехія підтримує мирний план президента Зеленського, який складається з 10 пунктів, а також Саміт у Швейцарії.

Від Праги, підтвердив міністр Ліпавський, захід відвідають президент Петр Павел та голова державного відомства з ядерної безпеки. Мовляв, ядерна та радіаційна безпека є однією з «пріоритетних тем» для Чехії.

Читайте також: Снаряди на шляху до України та Саміт миру: інтерв'ю з міністром закордонних справ Чехії

На запитання про ймовірну участь Росії у майбутніх заходах щодо припинення війни та встановлення миру, глава чеського МЗС відповів, що для цього має бути воля Росії. Поки що, за словами міністра, Москва не виявляє бажання вести переговори і продовжує атакувати і завдавати втрат Україні.

«Чесно кажучи, якби не було російської агресії, не було би потреби проводити мирний саміт у Женеві чи конференцію з відновлення України, – зазначив Ліпавський. – А якщо Росія готова визнати, що ця агресія не буде успішною, то, ймовірно, вони будуть готові сісти за стіл переговорів».
Для цього, додав він, «рівень амбіцій [Росії] має змінитися». Міністр підкреслив, що безпека Європи, включно з Україною, є пріоритетом у прагненні до миру.

Читайте також: «Спроба перехопити порядок денний напередодні Саміту миру», – Подоляк про заяву Путіна щодо припинення вогню

Конференція, яку українська влада називає Глобальним самітом миру, відбудеться 15–16 червня на розкішному курорті Бурґеншток поблизу міста Люцерн у Швейцарії. Конференція направлена на залучення підтримки «формули миру» президента України Володимира Зеленського.

Москва, яку не запросили на цю конференцію, відкинула цю зустріч як безперспективну. Китай, який має тісні зв’язки з Росією, заявив, що не поїде на конференцію, оскільки вона не відповідає вимогам Пекіна, зокрема щодо участі Росії.

Саміт миру у Швейцарії й альтернативний план Китаю (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:12 0:00

Форум

XS
SM
MD
LG