Доступність посилання

ТОП новини

У Китаї колишньому міністру оборони загрожує смертна кара


Колишній міністр оборони Китаю Лі Шанфу
Колишній міністр оборони Китаю Лі Шанфу

Постійний комітет Всекитайських зборів народних представників, законодавчого органу країни, зняв з посади міністра оборони Лі Шанфу і виключив його та колишнього міністра закордонних справ Цінь Гана з Державної ради, повідомило державне агентство «Сіньхуа».

Двоє міністрів раніше були усунуті від роботи. Лі Шанфу був офіційно звинувачений у корупції, у тому числі в отриманні та даванні хабарів. Він виключений із владної комуністичної партії, йому загрожує страта. 27 червня також оголосили, що його виключили також із Центральної військової ради, яка керує збройними силами країни.

Про звинувачення на адресу Цінь Гана офіційно не повідомлялося. Колишній посол КНР у США був призначений міністром закордонних справ у грудні 2022 року, але вже через пів року зник із публічного простору. За місяць його зняли з посади, на публіці він з’явився вперше в лютому 2024 року, коли подав у відставку з посади депутата Всекитайських зборів. Після цього про його долю знову нічого не відомо.

27 червня також оголосили про виключення з партії ще одного колишнього міністра оборони, попередника Лі Шанфу, Вей Фенхе, який перебуває під слідством за звинуваченнями в корупції. Як ідеться в повідомленні офіційної урядової англомовної газети China Daily, колишнього міністра звинувачують у порушенні партійної дисципліни та закону. Політбюро Компартії Китаю передало його кримінальну справу військовому слідству, йдеться у повідомленні.

Арешти та відставки ключових міністрів відбуваються на тлі перепризначення Сі Цзіньпіна на третій термін головою КНР та головою Компартії. До цього голова партії міг обіймати посаду не більш як два терміни. У 2018 році це обмеження було скасоване з ініціативи Сі.

Форум

XS
SM
MD
LG