Доступність посилання

ТОП новини

ЗСУ завершили «пошук і знищення» противника у Суджі на Курщині – Сирський


Вид на колону вантажівок російської армії, пошкоджену обстрілами ЗСУ на трасі в Суджанському районі Курської області Росії, 9 серпня 2024 року
Вид на колону вантажівок російської армії, пошкоджену обстрілами ЗСУ на трасі в Суджанському районі Курської області Росії, 9 серпня 2024 року

Українські військові продовжують наступальну операцію на території Курської області РФ, у місті Суджа завершили «пошук і знищення» противника, заявив головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський.

«З початку поточної доби війська на окремих напрямках просунулись від одного до двох кілометрів. Завершено пошук та знищення противника в населеному пункті Суджа», – сказав він під час відеозв’язку з президентом України Володимиром Зеленським.

За його словами, з початку доби в полон взято понад 100 російських військових.

13 серпня у своєму відеозверненні Володимир Зеленський заявив, що у Курській області РФ вже сотні військових російської армії здалися в полон. Москва про це не повідомляє.

Українська армія, за даними російських ЗМІ, блогерів і представників влади, увійшла на територію Курської області Росії 6 серпня. Відтоді у регіоні тривають бої. Влада Курської, Брянської і Бєлгородської областей Росії запровадила режим контртерористичної операції на території регіонів.

Читайте також: Українські військові публікують відео із центру Суджі в Курській області РФ

Через кілька днів повідомлялося про українських військових у місті Суджа, яке розташоване приблизно за 10 кілометрів від кордону з Сумською областю. Аналітики VoxCheck у співпраці зі Суспільним припускали станом на 9 серпня, що ЗСУ можуть контролювати частину міста.

Спочатку українська сторона зберігала тишу щодо подій у Курській області РФ. Київ 12 серпня вперше підтвердив проведення ЗСУ наступальної операції в Курській області Росії.

13 серпня Олександр Сирський розповів, що під контролем України уже перебувають 74 населені пункти у Курській області РФ. Натомість днем раніше виконувач обов’язків губернатора Курської області Росії Олексій Смирнов на нараді з президентом РФ Володимиром Путіним заявив, що під контролем Збройних сил України перебувають 28 населених пунктів регіону.

Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) в своєму останньому звіті зауважили, що спостерігали за заявами та геолокаційними відеоматеріалами, які вказують на те, що станом на 13 серпня українські сили діють приблизно в 41 населеному пункті Курської області або поблизу них, хоча в цьому районі є багато надзвичайно малих населених пунктів і місцевостей, які ISW не включила до цього підрахунку.

«Розбіжності між українськими офіційними звітами та спостережуваними заявами ISW і геолокованими записами не є спростуванням українських офіційних звітів, а скоріше є результатом властивих обмежень методології відкритого коду ISW та прагнення використовувати лише загальнодоступну інформацію. ISW не оцінює, що українські сили контролюють всю територію в межах максимального обсягу заявлених українських просувань відповідно до визначення «контролю», яке використовує ISW», – йдеться у звіті.

У МЗС 13 серпня заявили, що Україна не зацікавлена в тому, щоб забирати територію в Курській області РФ, а хоче захистити життя українців і убезпечитись від російських ударів.

Форум

XS
SM
MD
LG