Доступність посилання

ТОП новини

Журналістка Радіо Свобода Алсу Курмашева стала лауреаткою Міжнародної премії за свободу преси


Алсу Курмашева з рідними після звільнення з російського ув’язнення в рамках обміну між країнами Заходу і Росією, 2 серпня 2024 року
Алсу Курмашева з рідними після звільнення з російського ув’язнення в рамках обміну між країнами Заходу і Росією, 2 серпня 2024 року

Журналістка Татаро-башкирської служби Радіо Свобода Алсу Курмашева, розслідувачка з Нігера Саміра Сабу, палестинська журналістка Шрук Аль Айла і гватемальська журналістка Куїмі де Леон стали лауреатками Міжнародної премії за свободу преси Комітету із захисту журналістів. Про це повідомляє сайт організації.

Алсу Курмашева 288 днів провела в ув’язненні в Росії. Її звинуватили у поширенні так званих фейків про армію РФ. Приводом для справи стала опублікована редакцією Idel.Реалій книжка «Ні війні. 40 історій росіян, які виступають проти вторгнення в Україну». 19 липня Верховний суд Татарстану засудив її до 6,5 років колонії. На початку серпня журналістка вийшла на волю у рамках масового обміну ув’язненими між країнами Заходу, Росією і Білоруссю.

Саміра Сабу – одна з найвідоміших журналістів-розслідувачів Нігеру. Вона зазнавала арештів і судових переслідувань через свої репортажі про діяльність уряду. Також вона є президенткою Асоціації блогерів за активне громадянство, яка виступає за свободу слова і права жінок.

Шрук Аль Айла очолила незалежну продюсерську компанію Ain Media після того, як її чоловіка – одного зі співзасновників компанії – вбили під час висвітлення бойових дій у Секторі Гази. Вона також веде репортажі із Гази.

Куїмі де Леон є співзасновницею інформаційного агентства Prensa Comunitaria, яке спеціалізується на питаннях екології і прав людини. Її робота у виданні стала причиною постійних погроз із боку корпоративних й урядових сил Гватемали. У 2017 році де Леон заснувала феміністський цифровий журнал Ruda, присвячений сексуальним і репродуктивним правам.

«Міжнародна премія за свободу преси символізує важливу роботу, яку проводять журналісти по всьому світу, щоб повідомляти факти всупереч запеклим спробам придушити правду», – заявила генеральна директорка Комітету із захисту журналістів Джоді Гінсберг.

Комітет із захисту журналістів також посмертно нагородить Крістофа Делуара, який обіймав посаду генерального директора «Репортерів без кордонів», премією Gwen Ifill Press Freedom Award, яка щорічно вручається на знак визнання прихильності до свободи преси. Делуар помер у червні 2024 року від ускладнень, спричинених онкологічним захворюванням.

Церемонія вручення нагород відбудеться у Нью-Йорку 21 листопада 2024 року.

Форум

XS
SM
MD
LG