Доступність посилання

ТОП новини

Комітет Ради може розглянути питання операції в Кринках на Херсонщині – Бобровська



Депутатка зазначила, що питання операції в Кринках потребує «окремої уваги».
Депутатка зазначила, що питання операції в Кринках потребує «окремої уваги».

Питання операції в Кринках на Херсонщині, ймовірно, розгляне комітет Верховної Ради з питань безпеки, оборони і розвідки, заявила в ефірі Радіо Свобода народна депутатка України із фракції «Голос», членкиня цього комітету Соломія Бобровська.

«Кринки як окреме питання не було наразі винесено, але це зробить хтось з моїх колег або я. Як на мене, цей напрям був висвітлений, напевне, найменш з усіх. І такої уваги найменше приділено за всю цю операцію та з кінця жовтня місяця. Хоча насправді ще тоді треба було бити в набат і повідомляти, що насправді особовий склад ішов без доведення належного задачі, по-перше, по-друге, без відповідного забезпечення», – сказала вона в ефірі «Свобода.Live».


Депутатка зазначила, що питання операції в Кринках потребує «окремої уваги» і висловила сподівання, що воно буде розглянуте профільним парламентським комітетом.

«Я надіюся, що буде розглянути на комітеті, тому що це такий самий напрям, як і інші – Харківський, Донецький, Луганський, Запорізький. Тим паче Херсонщина – один з можливих наших, мабуть, коридорів чи клинів до автономної республіки (Крим). Зі свого боку порушу це питання на комітеті. Дуже би хотілося зрозуміти ефективність, зусилля, втрати, доречність.. і що вона (операція – ред.) показала», – додала Бобровська.

Також, за даними депутатки, українські позиції в Кринках залишаються, українські військові повністю виведені не були, операція не завершена.

Раніше цього тижня медіа повідомили, що українські військові відійшли з Кринок на Херсонщині. За даними джерела Суспільного, це відбулось ще кілька тижнів тому. Генеральний штаб офіційно це не підтверджував.

Також 17 липня видання «Слідство.інфо» повідомило, посилаючись на дані поліції, що 788 чоловіків розшукують як офіційно зниклих безвісти у Кринках у період з жовтня 2023 року до кінця червня 2024 року. За даними журналістів, кількість загиблих, яких вдалось звідти вивезти і врешті поховати – це 262 військових за цей період.

В оперативно-стратегічному угрупованню військ «Таврія» повідомили, що ЗСУ продовжують тримати оборону в районі Кринок на лівому березі Дніпра, а ситуація на даному напрямку є «не такою критично», як пишуть деякі медіа. Однак речник угруповання військ «Таврія» Дмитро Лиховій підтвердив, що більшість основних позицій українських військ в цьому селі «внаслідок інтенсивного комбінованого і тривалого вогневого впливу противника зруйновані вщент».

Він не коментував втрати ЗСУ на цьому напрямку, але зазначив, що втрати російських сил є більшими в 4-5 разів.

18 липня Генштаб повідомляв, що на Придніпровському напрямку війська РФ і надалі намагаються вибити підрозділи Сил оборони з позицій на лівому березі Дніпра, а п’ять атак успіху не мали.

Восени минулого року стало відомо, що українські військові закріпилися на кількох плацдармах на лівобережжі Херсонщини.

Форум

XS
SM
MD
LG