Доступність посилання

ТОП новини

У Сімферополі кримськотатарський активіст голодує в СІЗО, вимагає лікування


Асан Чапух у день затримання, 23 листопада 2017 року
Асан Чапух у день затримання, 23 листопада 2017 року

Фігурант «справи Веджіє Кашка», кримськотатарський активіст Асан Чапух голодує четвертий день з вимогою до медсанчастини СІЗО окупованого Росією Сімферополя надати йому негайну медичну допомогу. Цю інформацію проекту Радіо Свобода Крим.Реалії підтвердив адвокат Чапуха Айдер Азаматов після відвідування свого підзахисного в ізоляторі.

«Він повідомив про голодування керівництву СІЗО. Його головна вимога – щоб його хоча б почали лікувати. У Чапуха жахливий стан: підвищений тиск, постійні головні болі, ліва нога і рука не працюють – усе оніміло», – розповів Азаматов.

«Він сказав, що його зовсім не лікують і голодування – це вимушений захід. Заявив, що не припинить її, поки не почнуть надавати медичну допомогу. У медсанчастини йому дають якусь таблетку, і на цьому все», – відзначив Азаматов.

За словами адвоката, Чапуха вивозили на обстеження до цивільної лікарні, проте курс лікування він там не проходив. Російський слідчий також був присутній 19 вересня в СІЗО, пообіцяв втрутитися в ситуацію і з’ясувати, чому Чапуху не надають медичну допомогу.

Адвокат повідомив, що намагався відмовити Чапуха від голодування, але однозначної відповіді на прохання так і не отримав. Заарештований заявив, що «буде голодувати до тих пір, поки не вилікують».

23 листопада 2017 року в Сімферополі російські силовики затримали групу кримських татар – Казима Аметова, Асана Чапуха, Руслана Трубача і Бекіра Дегерменджі.

11 вересня підконтрольний Росії Київський районний суд Сімферополя продовжив на два місяці арешт чотирьом фігурантам «справи Веджіє Кашка».

Їх підозрюють у вимаганні коштів у громадянина Туреччини Юсуфа Айтана. При затриманні російськими силовиками стало зле ветерану кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка. Пізніше жінка померла.

Активіст кримськотатарського національного руху Наріман Джелял стверджує, що громадянин Туреччини, у зв’язку з яким затримали групу активістів, вкрав гроші сім’ї Веджіє Кашка.

Раніше повідомлялося, що у фігурантів цієї справи серйозні проблеми зі здоров’ям. У Дегерменджі – хронічна астма, Чапух у СІЗО мав мікроінсульт.

Після анексії в Криму фактична російська влада практикує масові обшуки у незалежних журналістів, громадських активістів, активістів кримськотатарського національного руху, членів Меджлісу кримськотатарського народу, а також кримських мусульман, підозрюваних у зв’язках із легальною в Україні, але забороненою в Росії організацією «Хізб ут-Тахрір».

XS
SM
MD
LG