Доступність посилання

ТОП новини

З початку року мовний омбудсмен наклав 16 штрафів за порушення мовного закону в інтернеті


З початку 2024 року надійшла 421 скарга щодо порушення використання державної мови в мережі інтернеті
З початку 2024 року надійшла 421 скарга щодо порушення використання державної мови в мережі інтернеті

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь виніс 49 попереджень і застосував 16 штрафів за порушення мовного закону в інтернеті з початку 2024 року.

«З початку 2024 року надійшла 421 скарга щодо порушення частини шостої статті 27 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», яка регламентує використання державної мови в мережі інтернет (що майже на 50% менше, ніж за цей період у 2023 році)», – написав він у фейсбуці.

За його даними, у 2024 році за скаргами громадян було розпочато 161 захід державного контролю стосовно суб’єктів господарювання, які вдалось встановити – більшість інтернет-ресурсів на момент проведення заходів державного контролю усунули порушення мовного закону.

Тарас Кремінь поінформував, що станом на 10 вересня 2024 року вже винесено 49 попереджень та накладено 16 штрафів за порушення 27 статті (за відсутність українськомовної версії сайту або за завантаження сайту за замовчуванням недержавною мовою).

Читайте також: 70,5% українців використовують у побуті українську мову – дані опитування

Веб-сайти, веб-сторінки в соціальних мережах органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної і комунальної форм власності, медіа, зареєстрованих в Україні, а також суб’єктів господарювання, що реалізують товари і послуги в Україні та зареєстровані в Україні, виконуються державною мовою. Поряд з версією інтернет-представництв, виконаних державною мовою, можуть існувати версії іншими мовами.

З 16 липня 2022 року версія інтернет-представництва державною мовою повинна мати не менше за обсягом та змістом інформації, ніж іншомовні версії, та завантажуватись за замовчуванням для користувачів в Україні.

Протягом першого півріччя 2024 року Уповноважений із захисту державної мови отримав понад 1000 звернень громадян з усіх регіонів України щодо порушень закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Як розповів мовний омбудсмен Тарас Кремінь в інтервʼю Радіо Свобода, третина з них стосуються відсутності української версії сайтів інтернет-магазинів та вебсайтів, через які здійснюються обслуговування споживачів, на другому місці – порушення у сфері обслуговування, на третьому – інформація про товари та послуги.

Форум

XS
SM
MD
LG