Доступність посилання

ТОП новини

ЄС може надати Україні кредит за рахунок заморожених активів РФ і без США – Politico


Politico резюмує, що, якщо Угорщина відмовиться поступитися тривалістю санкцій, ЄС, швидше за все, завершить надання кредиту на власних умовах
Politico резюмує, що, якщо Угорщина відмовиться поступитися тривалістю санкцій, ЄС, швидше за все, завершить надання кредиту на власних умовах

Євросоюз може виділити Україні кошти й без згоди партнерів по G7. Про це з посиланням на неназваних дипломатів, не уповноважених офіційно коментувати тему, повідомляє видання Politico.

«Якщо ми не вирішимо це (шляхом продовження терміну дії санкцій проти Росії – ред.), це коштуватиме ЄС – включаючи Угорщину – більше грошей… Ми тиснемо, але Орбан поки що не піддається», – сказав на умовах анонімності європейський дипломат журналістам.

Угорщина заявляла, що не погодиться на зміну правил, які дозволять Вашингтону відіграти важливу роль у 50-мільярдній позиці для України, допоки в США не пройдуть президентські вибори.

Кредит планується гасити за рахунок несподіваних прибутків, які генерують заморожені активи РФ. США готові зробити свій внесок, якщо матимуть гарантії, що активи лишатимуться знерухомленими, а відтак – надалі генеруватимуть прибутки. Інакше для погашення позики національним урядам доведеться задіювати кошти платників податків.

Цією гарантією для Вашингтона би стало подовження терміну дії санкцій, які утримують активи в замороженому стані. Нині їх подовжують щопівроку – у США хочуть, щоб це рішення ухвалювали кожні 36 місяців.

Це додасть процесу перебачуваності й зменшить ризики, що котрась зі столиць ЄС невдовзі заблокує подовження санкцій, за яке мають голосувати одностайно.

Угорський лідер Віктор Орбан виступає проти подовження терміну дії санкцій. Принаймні – доки в США не пройдуть президентські вибори.

Politico пише, що прем’єр Угорщини «вигадав спосіб дозволити Трампу… викрутитися з 50-мільярдної позики, яку США, ЄС і лідери G7 запропонували Україні для підтримки її боротьби за виживання проти Росії», і що така позиція свого прихильника у ЄС дозволила би Дональду Трампу «звільнитися від гачка й сказати виборцям-республіканцям, що в разі обрання він не дасть Україні ні цента».

Якщо ЄС і США спільно візьмуть участь у кредиті на 35 мільярдів євро, що є частиною 50-мільярдного від G7, Трамп у разі переобрання буде зобов’язаний його обслуговувати. І, відповідно, не буде, якщо позику схвалять без США.

Один із варіантів надання Україні позики передбачає внесок Вашингтона в розмірі 5 мільярдів доларів, що приблизно дорівнює сумі російських активів, заморожених у США.

Без участі США внесок Євросоюзу до 35-мільярдного кредиту буде більшим, зокрема – Угорщини. Та співбесідники Politico кажуть, що Орбана це не цікавить.

«Їм (Угорщині - ред.) байдуже, чи доведеться Європі платити більше. Йдеться про допомогу Трампу», – сказав на умовах анонімності ще один дипломат ЄС.

США давали зрозуміти, що розглядають можливість взяти участь у позиці – хоча й зі значно меншою сумою – навіть якщо ЄС не зможе продовжити період санкцій, сказав виданню третій дипломат ЄС і посадовець Єврокомісії.

Politico резюмує, що, якщо Угорщина відмовиться поступитися тривалістю санкцій, ЄС, швидше за все, завершить надання кредиту на власних умовах. Згідно з його бюджетними правилами, значно простіше отримати схвалення платежу національними столицями до кінця року.

Форум

XS
SM
MD
LG