Доступність посилання

ТОП новини

Костін повідомив про понад 70 справ щодо злочинів Росії проти культурної спадщини України


Серед таких злочинів генпрокурор назвав, зокрема, знищення музею Григорія Сковороди в Харківській області
Серед таких злочинів генпрокурор назвав, зокрема, знищення музею Григорія Сковороди в Харківській області

Українські правоохоронці зафіксували пошкодження, знищення або руйнування понад 1 080 культурних та історичних об’єктів від початку повномасштабної російської агресії, повідомив генеральний прокурор Андрій Костін.

За його словами, про це йшлося на конференції «Захист культурної спадщини та протидія культурному стиранню в умовах збройного конфлікту» 4 липня.

«У співпраці з національними та міжнародними партнерами Офіс Генерального прокурора посилює зусилля з протидії цим злочинам. Створено спеціалізований підрозділ, який здійснює процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях щодо воєнних злочинів проти культурної спадщини. Наразі розслідується близько 70 таких проваджень», – повідомив Костін.

Читайте також: «Дуже болючий» книжковий бум: чому українці під час війни стали більше читати і купувати книжок

Серед таких злочинів генпрокурор назвав, зокрема, знищення музею Григорія Сковороди в Харківській області. За його словами, правоохоронці вже встановили особу підозрюваного в організації обстрілу і повідомили йому про підозру. Це полковник російської армії, командир винищувального авіаційного полку, який віддав наказ на удар по музею.

«Українська культура та історія мають величезну цінність для європейської та світової спадщини. І лише спільними зусиллями ми можемо зупинити агресора», – додав генпрокурор.

У травні 2022 року стало відомо, що російські війська обстрілами зруйнували музей Григорія Сковороди у Сковородинівці на Харківщині. Тут в останні роки життя творив видатний український філософ Григорій Сковорода, тут він і похований. Поранень через обстріл також зазнав чоловік, який наглядав за музеєм.

Російські військові регулярно з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Форум

XS
SM
MD
LG