Доступність посилання

ТОП новини

«Компроміс можливий» – Олена Кондратюк про вирішення польсько-українських історичних питань


За словами Олени Кондратюк, українська сторона щодо вирішення чутливих історичних питань оптимістично налаштована
За словами Олени Кондратюк, українська сторона щодо вирішення чутливих історичних питань оптимістично налаштована

Для вирішення чутливих польсько-українських історичних питань повинна якомога швидше запрацювати робоча група, яка створена при міністерствах культури обох країн. Про це в ексклюзивному коментарі Радіо Свобода сказала заступниця голови Верховної Ради Олена Кондратюк, яка перебуває з робочим візитом у Варшаві.

«Ця комісія, в принципі, має розробити всі шляхи, як це швидко вирішити. Ми залишаємося оптимістично налаштованими, тому що незважаючи на те, що зараз важка ситуація в Україні – війна, але ми розраховуємо якраз тут на співпрацю і ми відкриті до співпраці», – сказала політикиня.

За її словами, вирішення цього питання лежить у площині компромісу та консенсусу.

«Це завжди два слова, які мають різні філософські значення, але до яких треба прийти. Я думаю, що компроміс можливий, тому що це питання не повинно бути в порядку денному. В нас є більш нагальніші питання, які надважливі зараз для наших двох сторін. Перш за все, це питання безпеки і виконання нашої безпекової угоди, яку підписав пан Туск і пан Зеленський. Тому, мені здається, що вирішення питань, які стосуються цього і плюс вирішення питання історичної памʼяті все одно буде на порядку денному і воно мусить бути вирішене», – зазначила Кондратюк.

Читайте також: Тимчасові незгоди або ж системні проблеми: чи переживають кризу польсько-українські відносини?

Парламентарка додала, що, на її думку, і польській, і українській стороні треба навчитися розв’язувати чутливі історичні питання справедливо, чесно та відповідально, з повагою до памʼяті кожного, хто загинув.

24 вересня парламентська асамблея Польща – Україна уперше за чотири роки зібралася у Варшаві, це була 13-та сесія депутатів парламенту двох країн. Після чотиригодинного засідання українські та польські парламентарі країн одноголосно ухвалили декларацію – спільний погляд на питання безпеки та двосторонню співпрацю.

Форум

XS
SM
MD
LG