Доступність посилання

ТОП новини

Влада Грузії сформує уряд, попри незгоду опозиції з результатами виборів – премʼєр


26 жовтня у Грузії відбулося голосування на парламентських виборах
26 жовтня у Грузії відбулося голосування на парламентських виборах

Перше засідання парламенту відбудеться у звичайному режимі й уряд буде затверджено, незважаючи на відмову опозиції визнавати результати голосування, заявляє премʼєр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе, пише проєкт Радіо Свобода «Эхо Кавказа».

Коментуючи заяви опонентів про «вкрадені вибори», Кобахідзе заявив, що у них просто «не вистачило гідності змиритися з черговою поразкою».

«Слід ще раз підкреслити, що і в цьому випадку низка НУО (недержавні організації – ред.) разом із політичними, радикальними партіями виступили проти конституційного ладу цієї країни втретє за чотири роки. Але, це слабка спроба. Це відчайдушні політики, відчайдушна спроба хоч якось виправдатися перед власними виборцями», – заявив він.

Опозиційні партії, які подолали прохідний барʼєр, не визнають попередні підсумки виборів, заявляють про фальсифікацію і стверджують, що порушення, виявлені в день виборів 26 жовтня, мали прямий вплив на результати.

Читайте також: Все, що потрібно знати про вирішальне голосування у Грузії

Партія влади «Грузинська мрія» на чолі з мільярдером Бідзіною Іванішвілі набрала трохи більше від 54 відсотків голосів на парламентських виборах, за результатами підрахунку понад 99 відсотків округів. Згідно з попередніми результатами, «Грузинська мрія» матиме у парламенті 89 місць із 150 – достатньо для збереження уряду, але недостатньо для абсолютної більшості, яка дозволить їй внести серйозні конституційні зміни.

У суботу, 26 жовтня, у Грузії відбулося голосування на парламентських виборах.

150 депутатів законодавчого органу вперше будуть обрані не за змішаною, як раніше, а повністю за пропорційною системою. Щоб потрапити до парламенту XI скликання, партіям необхідно подолати п’ятивідсотковий бар’єр.

Ці вибори називають історичними, оскільки їхній результат може вказати або на майбутню інтеграцію держави з ЄС, або на зближення з Москвою.

Форум

XS
SM
MD
LG