Доступність посилання

ТОП новини

США, Південна Корея і Японія засудили поглиблення військової співпраці Північної Кореї з РФ


Президент Росії Володимир Путін і лідер Північної Кореї Кім Чен Ин під час поїздки в російському броньованому лімузині під час візиту Путіна до Пхеньяну минулого тижня
Президент Росії Володимир Путін і лідер Північної Кореї Кім Чен Ин під час поїздки в російському броньованому лімузині під час візиту Путіна до Пхеньяну минулого тижня

Сполучені Штати Америки, Південна Корея і Японія засудили поглиблення військової співпраці між Північною Кореєю і Росією, тоді як високопоставлений північнокорейський військовий знову підтвердив підтримку Пхеньяном війни РФ проти України.

Три союзники наголосили у спільній заяві 24 червня, що посилення зв’язків між Москвою і Пхеньяном, включаючи поставки зброї, які допомагають Росії у війні в Україні, служить «продовженню страждань українського народу, порушує численні резолюції Ради безпеки ООН і загрожує стабільності як у Північно-Східній Азії, так і в Європі».

У заяві також зазначено, що нещодавнє підписання договору про стратегічне партнерство між Росією і Північною Кореєю під час візиту президента Росії Володимира Путіна 19 червня «має викликати серйозне занепокоєння у всіх, хто зацікавлений у збереженні миру і стабільності на Корейському півострові, підтримці глобального режиму нерозповсюдження ядерної зброї і підтримці народу України, який захищає свою свободу і незалежність від жорстокої агресії Росії».

Три союзники підтвердили свій намір зміцнити дипломатичне співробітництво і співпрацю в галузі безпеки, щоб протистояти загрозам для регіональної і глобальної безпеки з боку Північної Кореї, йдеться у заяві.

Вашингтон і Сеул звинуватили Росію і Північну Корею в порушенні міжнародного права шляхом торгівлі зброєю, включно з поставкою північнокорейських ракет і боєприпасів, які війська РФ використовують в Україні.

Видання Washington Post 22 червня повідомило, що Росія могла отримати близько 1,6 мільйона артилерійських снарядів від Північної Кореї, тоді як військові аналітики заявили, що російські сили випустили північнокорейські ракети по Україні.

Москва і Пхеньян заперечують будь-які подібні поставки зброї.

Пакт, підписаний минулого тижня Путіним і лідером Північної Кореї Кім Чен Ином, зобов’язує кожну зі сторін надати негайну військову допомогу, якщо одна з них зазнає збройної агресії.

24 червня високопоставлений північнокорейський військовий розкритикував Вашингтон за військову допомогу Україні й підтвердив підтримку Пхеньяном Москви у війні, повідомили державні ЗМІ.

Пак Чон Чхон, один із вищих військових чиновників Північної Кореї, заявив, що Росія має «право вибору для будь-якого удару у відповідь», якщо вона зазнає нападу, і попередив, що Вашингтон може спровокувати «світову війну», якщо продовжить підтримувати Україну у війні проти Росії.

Минулого тижня Вашингтон заявив, що українські сили мають «зелене світло» на використання зброї, наданої США, щоб «завдавати удару у відповідь по силах РФ», які б’ють по Україні з російського боку кордону.

Форум

XS
SM
MD
LG