Доступність посилання

ТОП новини

Опитування: 44% українців вважають, що в українському суспільстві зараз є єдність


Виконавчий директор КМІС Антон Грушецький, коментуючи дослідження, зазначив, що, зважаючи на об’єктивні обставини нинішньої ситуації, оцінка суспільної єдності «є на досить непоганому для країни рівні»
Виконавчий директор КМІС Антон Грушецький, коментуючи дослідження, зазначив, що, зважаючи на об’єктивні обставини нинішньої ситуації, оцінка суспільної єдності «є на досить непоганому для країни рівні»

44% українців вважають, що в українському суспільстві зараз є єдність, свідчать результати опитування, оприлюднені 2 липня Київським міжнародним інститутом соціології.

Із 44% вважають, що йдеться про саме повну єдність – 10%, а решта 34% – скоріше схиляються до думки, що є єдність, кажуть соціологи.

«Утричі менше респондентів (15%) вважають, що зараз в Україні варто говорити про роз’єднаність. Разом із цим третина українців (36%) вважають, що в суспільстві зараз «у рівній мірі є елементи єдності й роз’єднаності», – йдеться в дослідженні.

Респондентів, які не вважають, що панує повна єдність, просили у відкритій формі пояснити свою думку, і вони назвали низку можливих чинників.

Відносно найбільше респондентів пояснювали наявність елементів роз’єднаності в суспільстві: випадками корупції (16%), мовним питанням (14%), браком компетентності у владі, недовірою до дій влади і офіційної інформації від влади (13%), несправедливістю, що різні люди по-різному відчувають війну (11%), браком взаєморозуміння і взаємодопомоги, «кожен сам за себе» (9%), наявність колаборантів і тих, хто чекає на Росію (9%).

Крім того, за даними опитування, серед тих, хто бачить скоріше єдність або хоча б у рівній мірі елементи єдності і роз’єднаності, переважна більшість (67-68%) хочуть бачити критику влади конструктивною або щоб її взагалі не було, чверть таких респондентів вважають, що має бути жорстка безкомпромісна критика.

Водночас серед тих, хто бачить переважно роз’єднаність, 49% наполягають на жорсткій безкомпромісній критиці і стільки ж – 49% – що критика, якщо і є, то має залишатися в конструктивних рамках.

Виконавчий директор КМІС Антон Грушецький, коментуючи дослідження, зазначив, що, зважаючи на об’єктивні обставини нинішньої ситуації, оцінка суспільної єдності «є на досить непоганому для країни рівні».

«І, вочевидь, є кращою, ніж якщо орієнтуватися на потік негативної інформації в соціальних медіа. Водночас є тривожні тенденції і нагальним є питання зміцнення віри українців, що ми всі зберігаємо єдність і єдиним фронтом виступаємо проти ворога. Як можна було бачити, досить строкатий комплекс причин зумовлює критичні оцінки громадян, тому простого «рецепту успіху» для зміцнення єдності не існує. І, крім відсутності «простого рішення», це питання не є винятковою сферою влади. Тобто влада дійсно несе відповідальність, проте й несуть відповідальність медіа, громадянське суспільство і прості громадяни. Ми підкреслюємо, що українці переважно очікують на конструктивний діалог, а не на безкомпромісну «священну війну» проти влади», – зазначив він.

Нещодавно оприлюднені результати опитування Центру Разумкова показали: 47% опитаних українців вважають, що події в Україні розвиваються в неправильному напрямку. До повномасштабного вторгнення Росії так думали 65,5% жителів України.

Опитування КМІС провели 16-22 травня методом телефонних інтерв’ю (computer-assistedtelephoneinterviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (з випадковою генерацією телефонних номерів і подальшим статистичним зважуванням). Опитано 1067 респондентів, що живуть у всіх регіонах України (підконтрольна Уряду України територія).

Форум

XS
SM
MD
LG