Доступність посилання

ТОП новини

Обрив троса на атракціоні у Києві: після заяви прокуратури КМДА закликала до «чесного розслідування»


КМДА заявляє, що трагічний випадок на атракціоні не повинен ставати «черговим предметом публічних маніпуляцій» з боку правоохоронців
КМДА заявляє, що трагічний випадок на атракціоні не повинен ставати «черговим предметом публічних маніпуляцій» з боку правоохоронців

Після заяви прокуратури Київська міська держадміністрація оголосила, що розраховує на «справедливе та чесне розслідування» трагічного випадку на атракціоні-канатній переправі через Дніпро і він не повинен ставати «черговим предметом публічних маніпуляцій» з боку правоохоронців.

У КМДА стверджують, що міська прокуратура у 2021 році через суд «не намагалась скасувати сам атракціон», а лише оскаржувала результати інвестиційного конкурсу стосовно компанії-переможця та відповідне розпорядження КМДА від 11 січня 2021 року.

«Сам атракціон на той момент ще не існував як такий. Рішенням Господарського суду м. Києва від 02.12.2021, залишеним в силі постановою Північного апеляційного господарського суду від 16.06.2022 та Верховного суду від 14.09.2022, у задоволенні позову органів прокуратури було відмовлено. Рішення суду в цій справі враховало наявність з боку учасника конкурсу необхідних дозвільних документів, що стосуються його діяльності», – йдеться у заяві, оприлюдненій у телеграмі.

Також міськдержадміністрація звертає увагу на некоректність заяви щодо проектної документації – її мав розробити переможець конкурсу, і на її основі отримати відповідні дозвільні документи в профільних державних органах та відомствах, як це встановлено чинним законодавством.

«І саме в частині дотримання цих вимог і правил має ретельно розібратися слідство», – вважають у КМДА і додають, що готові співпрацювати зі слідством «заради справедливого результату розслідування і недопущення таких випадків у майбутньому».

У Київській міській прокуратурі заявляють, що ще в 2021 році вона намагалася зупинити роботу цього атракціону.

«Прокурори звернулись до Господарського суду Києва з позовом, в якому просили визнати незаконним та скасувати розпорядження Виконавчого органу Київської міськради (КМДА) від 11 січня 2021 року, яким переможцем інвестиційного конкурсу визнали компанію без досвіду з реалізації подібних проєктів та досвіду експлуатації атракціонів подібного типу, враховуючи їх потенційну небезпеку для життя та здоровʼя», – йдеться у повідомленні.

Однак, за даними прокуратури, суди та відповідачі в особі столичних посадовців не погодились з позицією прокуратури про те, що канатна дорога через Дніпро належить до атракціонів підвищеної небезпеки, а суди різних інстанцій не задовольнили позов.

Сьогодні вдень 21 липня на атракціоні – канатній дорозі, що вела з Поштової площі на Труханів острів – під час спуску людина упала у річку Дніпро. Рятувально-пошукові роботи тривають досі.

Поліція розпочала кримінальне провадження за двома статтями Кримінального кодексу України – йдеться про порушення правил безпеки особою, яка зобов’язана їх дотримуватись, якщо це порушення створило загрозу загибелі людей – ч. 2. ст. 272 КК України та службова недбалість,що спричинила загибель людини – ч.3 ст. 367 Кримінального кодексу України.

Форум

XS
SM
MD
LG