Доступність посилання

ТОП новини

У КМДА відреагували на заяву Лубінця про ймовірний виїзд родичів посадовців за кордон під приводом супроводу дітей-сиріт


Напередодні уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив про ймовірні зловживання в Службі у справах дітей і сім’ї Києва та столичного Центру соціально-психологічної реабілітації дітей
Напередодні уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив про ймовірні зловживання в Службі у справах дітей і сім’ї Києва та столичного Центру соціально-психологічної реабілітації дітей

У Київській міській державній адміністрації відреагував на заяву омбудсмена Дмитра Лубінця про ймовірний незаконний виїзд за кордон родичів посадовців під приводом супроводу дітей-сиріт до Німеччини – інформація «ґрунтується на припущеннях і не підтверджується конкретними фактами».

Служба у справах дітей та сім’ї нагадала, що в лютому – на початку березня 2022 року не існувало порядків і механізмів евакуації дітей, а органи державної влади не надавали вказівок і рекомендацій щодо порядку подальших дій.

«Тоді перед столицею постала задача швидко ухвалити рішення про порятунок та евакуацію дітей. Зокрема вихованців центрів соціально-психологічної реабілітації, безпосередню відповідальність за яких несе держава», – йдеться у повідомленні київської адміністрації, оприлюдненому в телеграмі.

Зазначається, що на початку повномасштабного вторгнення Служба у справах дітей та сім’ї, за підтримки місцевої влади, евакуювала в безпечні умови близько 1500 дітей-сиріт, у складі евакуаційної групи з центрів соціально-психологічної реабілітації дітей Києва виїхали в Німеччину 67 дітей, наразі продовжують перебувати в евакуації 30. Решта дітей влаштовані в сімейні форми виховання.

Вихованці центрів соціально-психологічної реабілітації дітей не могли бути евакуйовані без професійного супроводу, тому сформували групу супроводжуючих осіб із досвідом роботи в дитячих колективах та навичками супроводу дітей, наголошують у КМДА.

Напередодні уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив про ймовірні зловживання в Службі у справах дітей та сім’ї Києва та столичного Центру соціально-психологічної реабілітації дітей. Лубінець вважає, що родичі посадовців цих установ виїхали за кордон нібито для супроводу дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

«Нам вдалось довідатися: серед супроводжуючих осіб під час евакуації в офіційних наказах були люди, які не мають стосунку до цієї сфери, й лише за день до цього стали працівниками закладів, а деякі зовсім ніколи не були працевлаштовані. Найцікавіше: серед цих людей – близький родич керівника Служби у справах дітей та сім’ї міста Києва і близький родич керівника Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1. Серед супроводжуючих також значаться ще чотири особи, підстави для виїзду яких потребують додаткового вивчення», – стверджує Лубінець.

Читайте також: Нові умови, старі виклики для українських біженців у Чехії. Що каже УВКБ ООН?

За його даними, чоловіки, які брали участь у супроводі дітей, звільнилися зі своїх посад, коли опинилися за межами держави, і не повернулися до України.

Київська міська прокуратура повідомила, що за заявою Офісу омбудсмена розпочали розслідування. У межах кримінального провадження, серед іншого, мають перевірити інформацію про те, що ніхто з супроводу не повернувся до України.

У лютому 2024 року дружина президента Олена Зеленська повідомила, що за два роки повномасштабної агресії понад 2 мільйони дітей виїхали за межі України.

Форум

XS
SM
MD
LG