Доступність посилання

ТОП новини

У поліції Херсонщини розповіли, скільки цивільних зникли безвісти за час повномасштабної війни


Окрема категорія зниклих – це жителі Херсонщини, які перестали виходити на зв’язок після руйнування Каховської ГЕС у червні минулого року
Окрема категорія зниклих – це жителі Херсонщини, які перестали виходити на зв’язок після руйнування Каховської ГЕС у червні минулого року

У Херсонській області нараховується 1458 осіб, які вважаються зниклими безвісти за особливих обставин під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну, повідомив проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя» заступник начальника Головного управління Національної поліції в Херсонській області, начальник слідчого управління полковник поліції Микола Вербицький.

«Велика категорія осіб, яка залишилась на ТОТ у перші дні повномасштабного вторгнення і, звичайно, після того, як пройшов певний час, був відсутній і телефонний зв’язок, і електричне постачання. У зв’язку з цим родичі, дійсно, не могли зв’язатися і масово зверталися до поліції – ми відкривали провадження. Потім вони протягом декількох місяців, а деякі зараз повертаються, виходять на зв‘язок. Ми з ними спілкуємося», – розповів він.

Окрема категорія зниклих – це жителі Херсонщини, які перестали виходити на зв’язок після руйнування Каховської ГЕС у червні минулого року.

«На сьогодні залишилося 24 особи, які безвісти зникли внаслідок підриву Каховської ГЕС. Вони не вийшли на зв’язок і залишаються сьогодні в розшуку», – зазначив Вербицький.

Також ведеться розшук дітей, які залишилися в окупації. Це переважно діти-сироти або позбавлені батьківського піклування. У цій категорії – 505 дітей.

Ще одна велика категорія зниклих безвісти за особливих обставин – це ув’язнені особи, які на момент повномасштабного вторгнення відбували покарання на території Херсонської області. Таких людей – понад дві тисячі, повідомили в поліції.

За словами начальника Головного управління Національної поліції в Херсонській області, інформація про кількість зниклих військовослужбовців є закритою.

На Херсонщині почав працювати центр із розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. До його складу входять працівники поліції області, зокрема, слідчі, спеціалісти-криміналісти і працівники оперативних підрозділів. До центру можуть звертатися люди, що втратили зв’язок із родичами, які перебували в зоні ведення бойових дій чи на окупованих територіях.

За даними уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця, в Україні від початку повномасштабного вторгнення перебували у розшуку понад 52 тисячі людей, серед них понад 3,5 тисячі – це діти. Зниклими за особливих обставин вважаються близько 37 тисяч осіб. Про такі дані омбудсмен повідомив у кінці травня цього року.

Форум

XS
SM
MD
LG