Доступність посилання

ТОП новини

Президент Казахстану відмовив у помилуванні ексголові Комітету нацбезпеки, засудженому в справі про держзраду


У квітні 2023 року Масімова засудили до 18 років позбавлення волі у справі про січневі події 2022 року в Казахстані
У квітні 2023 року Масімова засудили до 18 років позбавлення волі у справі про січневі події 2022 року в Казахстані

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв відмовив у помилуванні колишньому голові Комітету національної безпеки країни Каріму Масімову, засудженому до 18 років позбавлення волі у справі про держзраду і спробу захоплення влади у січні 2022 року. Про це повідомляє Informburo.kz із посиланням на відповідь адміністрації президента на свій запит.

Клопотання Масімова в червні розглянула комісія з питань помилування при президенті, яка вирішила, що йому слід відмовити. Токаєв погодився із рішенням комісії.

Масімова взяли під варту в січні 2022 року після масових протестів, на тлі яких у низці областей Казахстану сталися збройні заворушення. Він став найвищим чиновником, якого притягнули до кримінальної відповідальності у зв’язку з заворушеннями, які були придушені урядовими військами. 24 квітня 2023 року суд засудив його до 18 років позбавлення волі за звинуваченням у «державній зраді», «насильницькому захопленні влади», «перевищенні посадових повноважень» у справі про січневі події 2022 року в Казахстані.

Масімова називали близьким соратником колишнього президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва, за якого він очолював уряд країни та керував адміністрацією президента. Багато обставин заворушень, у ході яких було вбито понад 200 людей, як і раніше, залишаються неясними.

Одна з версій, що активно обговорюється, що в заворушеннях могло бути зацікавлене оточення Назарбаєва, в тому числі і Масімов. Багато хто з оточення першого президента згодом зазнав кримінальному переслідуванню або втратив посаду. Сам Назарбаєв також втратив низку привілеїв, у тому числі статусу «лідера нації» (єлбаси). При цьому офіційно влада Казахстану поклала відповідальність за заворушення на зовнішні сили.

Форум

XS
SM
MD
LG