Доступність посилання

ТОП новини

Кабмін дозволив сертифікацію приватних шкіл для підготовки операторів дронів


Кабмін ухвалив постанову, яка дає старт створенню сертифікованих приватних шкіл для підготовки операторів дронів, повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров
Кабмін ухвалив постанову, яка дає старт створенню сертифікованих приватних шкіл для підготовки операторів дронів, повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров

Кабмін ухвалив постанову, яка дає старт створенню сертифікованих приватних шкіл для підготовки операторів дронів, повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

«Потреба у професійних операторах дронів постійно зростає. У військових підрозділах є попит на цю професію, тому потрібні навчальні заклади, які даватимуть якісні знання», – підкреслив він.

Федоров наголосив, що від початку повномасштабного вторгнення в Україні з’явилися десятки приватних центрів для навчання пілотів дронів, але досі не існувало єдиної системи регулювання їхньої діяльності.

За словами міністра, «нове рішення уряду дозволить таким закладам отримувати сертифікацію та офіційно навчати операторів, які після успішного складання іспитів зможуть працювати у військових підрозділах Сил безпеки та оборони».

Федоров каже, що для отримання ліцензії навчальний заклад має відповідати кільком вимогам:

  • проводити навчання з керування або виготовлення дронів;
  • мати щонайменше трьох безпілотники для практичних занять;
  • розробити навчальні програми для підготовки пілотів;
  • залучити до викладання не менше трьох сертифікованих інструкторів.

За словами Федорова, «ця постанова дозволить працювати лише тим навчальним закладам, які надаватимуть якісні практичні знання, що допоможуть операторам ефективно виконувати завдання на фронті».

Своєю чергою премʼєр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що «уряд встановив чіткі вимоги для приватних шкіл та уніфікує навчальний процес».

Українські оператори безпілотників щомісяця втрачають тисячі дронів через роботу російських пристроїв глушіння, йдеться у звіті британського Королівського Об’єднаного інституту оборонних досліджень.

Пріоритетом для українських розробників зараз є «мінімізація впливу РЕБ», кажуть в українській державній ініціативі Brave1.

«Безпілотники, оснащені модулями наведення зі штучним інтелектом (ШІ), не потребують зв’язку з оператором на етапі ведення вогню, – сказав раніше представник Brave1 в інтерв’ю Радіо Свобода. – Оператор фіксує ціль, після чого ШІ самостійно перебирає на себе процес наведення, що робить його невразливим до ворожих засобів радіоелектронної боротьби».

Такі напівавтономні безпілотники можуть звести нанівець вплив РЕБ. Як тільки система відстеження ШІ перебирає на себе керування, безпілотник може перервати вразливий радіосигнал між ним і контролером й ухвалювати власні «рішення».

Форум

XS
SM
MD
LG