Доступність посилання

ТОП новини

Жителя Якутії засудили до 4 років колонії за «конфіденційну співпрацю» з Україною


Жителя російського регіону Якутія засудили до чотирьох років колонії через «антиросійські написи на банерах із патріотичною символікою». 40-річного Євгена Захарова визнали винним у «конфіденційній співпраці з іноземною державою».

За версією слідства, ще в жовтні 2022 року Захаров розпочав листування з українськими спецслужбами і домовився з ними «про спільну діяльність, спрямовану проти безпеки Російської Федерації».

Крім того, що житель Якутії малював антиросійські написи на плакатах на підтримку війни, він, як стверджується в кримінальній справі, передавав українській стороні дані про соціально-економічну ситуацію в Якутії та про ставлення місцевого населення до воєнних дій. Ці відомості нібито використовувалися Україною з пропагандистською метою.

Зазначається, що в суді Захаров визнав свою провину.

Стаття «Співпраця на конфіденційній основі з іноземною державою, міжнародною чи іноземною організацією» з’явилася в Кримінальному кодексі Росії в липні 2022 року – після ухвалення законопроєкту про «нові форми злочинної діяльності та загрози державній безпеці». Порушникам загрожує покарання до восьми років позбавлення волі.

Форум

XS
SM
MD
LG