Доступність посилання

ТОП новини

В ISW проаналізували наміри військ РФ щодо Часового Яру і Вовчанська


Українські військові поблизу Часового Яру, 29 квітня 2024 року
Українські військові поблизу Часового Яру, 29 квітня 2024 року

Російські війська активізували свої зусилля із захоплення оперативно важливого міста Часів Яр на Донеччині, намагаючись використати те, як їхні наступальні операції на півночі Харківської області і по всій східній Україні спричинили посилення тиску на українські сили на полі бою, заявили в американському Інституті вивчення війни (ISW).

«Нещодавні механізовані штурми росіян у цьому районі, ймовірно, передвіщають загальну інтенсифікацію зусиль Росії захопити місто. Захоплення Росією Часового Яру мало б оперативне значення, оскільки це забезпечило б російські сили вигідними позиціями для початку подальших наступальних операцій на Костянтинівку і Дружківку, міста, які утворюють південну частину українського оборонного поясу, який є опорою оборони України в Донецькій області», – йдеться в повідомленні.

Крім того, як заявили аналітики, російські війська прагнуть захопити Вовчанськ на Харківщині, «оскільки це, ймовірно, одна з тактичних цілей першої фази їхніх наступальних операцій на півночі Харківської області».

«Російські війська, ймовірно, готуються до другого етапу наступальної операції на півночі Харківської області, яку вони, ймовірно, мають намір розпочати після можливого захоплення ними Вовчанська», – йдеться у звіті.

«Ймовірно, російське військове командування обрало захоплення Вовчанська як одну з ключових тактичних цілей першого етапу наступальної операції на півночі Харківської області, оскільки Вовчанськ є найбільшим населеним пунктом безпосередньо на кордоні, який забезпечить російським військам плацдарм неподалік від російського тилу для підготовки і початку другого етапу російської наступальної операції», – додали аналітики.

В ISW також зазначили, що незрозуміло, чи на другому етапі російської наступальної операції на півночі Харківської області пріоритетом РФ буде розширення «буферної зони» вздовж міжнародного кордону чи наближення до Харкова і його околиць у межах досяжності ствольної артилерії.

«Російські війська також можуть розглядати черговий етап наступальної операції з боку Вовчанська, спрямований на просування до Великого Бурлука, щоб загрожувати оперативному тилу українського угруповання сил, що обороняється на Куп’янському напрямку», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: Немає навичок і можливостей – у НАТО пояснили, чому Росія не здатна на стратегічний прорив

В американському Інституті вивчення війни (ISW) 15 травня заявили, що темпи російських наступальних операцій на півночі Харківської області, схоже, сповільнилися, і характер наступальної активності в цьому районі відповідає оцінці, що російські війська надають перевагу створенню «буферної зони» в районі міжнародного кордону, а не більш глибокому проникненню на територію Харківської області.

Російські сили зранку 10 травня розпочали наступальні дії в Харківській області уздовж українсько-російського кордону. Їм вдалося захопити кілька сіл, нині тривають бої за Вовчанськ, місто з довоєнним населенням майже 17 тисяч людей.

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Литвиненко заявив, що на кордоні з Харківською областю Росія зосередила близько 50 тисяч солдатів, у наступі наразі беруть участь понад 30 тисяч російських солдатів. Але, за його словами, загрози штурму міста Харкова поки немає.

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив, що війська РФ розширили зону активних бойових дій майже на 70 кілометрів, намагаючись примусити Україну задіяти додаткову кількість бригад зі складу резерву.

Президент України Володимир Зеленський ввечері 16 травня заявив, що Силам оборони «вдалося додати впевненості напрямку Вовчанська», але російські обстріли не припиняються.

18 травня президент Володимир Зеленський заявив, що українські військові відбили російський штурм у районі міста Часів Яр у Донецькій області і знищили понад 20 одиниць броньованої техніки загарбників.

Форум

XS
SM
MD
LG