Доступність посилання

ТОП новини

Іспанія: суд засудив до 18 років тюрми пенсіонера, який надсилав вибухівку, зокрема в посольство України


Суд засудив 74-річного колишнього держслужбовця до 10 років позбавлення волі за тероризм і ще до восьми років за виготовлення вибухових пристроїв для терактів.
Суд засудив 74-річного колишнього держслужбовця до 10 років позбавлення волі за тероризм і ще до восьми років за виготовлення вибухових пристроїв для терактів.

Суд в Іспанії засудив 74-річного пенсіонера, колишнього державного службовця, до 18 років ув’язнення за злочини, пов’язані з тероризмом.

Помпейо Гонсалес Паскуаль був заарештований у січні 2023 року за підозрою у відправленні шести поштових посилок із саморобною вибухівкою на шість адрес. Отримувачами значилися прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес, міністр оборони Маргарита Роблес, посольства України та США в Мадриді, база військової авіації та завод, що виробляє зброю.

Усі посилки були знешкоджені під час перевірки на адреси одержувачів. Під час вибуху однієї посилки легких поранень зазнав співробітник служби безпеки українського посольства, нагадує агентство Reuters.

У квітні 2023 року суддя звільнив Гонсалеса Паскуаля під заставу. Суд послався на вік та відсутність судимості.

Тепер суд засудив його до 10 років позбавлення волі за тероризм і ще до восьми років за виготовлення вибухових пристроїв для терактів. Колишнього держслужбовця також засуджено до виплати 1500 євро як відшкодування збитків пораненому співробітнику посольства України Миколі Величку.

В обвинувальному висновку йдеться, що Гонсалес Паскуаль діяв «з метою викликати велике хвилювання в іспанському суспільстві, щоб спонукати його до тиску на уряди Іспанії та США, інші установи в Іспанії, домагаючись, щоб вони припинили підтримувати Україну у війні».

У ході розслідування поліція виявила на вибухових пристроях сліди ДНК, які збігаються із ДНК Гонсалеса. Записи, надані інтернет-магазином Amazon, показують, що Гонсалес купував матеріали для саморобних бомб у червні та липні 2022 року.

Форум

XS
SM
MD
LG