Доступність посилання

ТОП новини

В Ірані проходять дострокові вибори президента


Потенційний другий тур голосування призначений на 5 липня
Потенційний другий тур голосування призначений на 5 липня

Іранці 28 червня голосують на дострокових президентських виборах, проведення яких спровоковане загибеллю Ебрагіма Раїсі в авіакатастрофі у травні.

Усі чотири імені в бюлетені були перевірені і схвалені Радою опікунів, конституційним органом, члени якого прямо чи опосередковано призначені верховним лідером аятолою Алі Хаменеї.

Очікується, що жоден кандидат не набере достатньо голосів 28 червня, щоб бути оголошеним абсолютним переможцем на виборах, що проходять у жорстко контрольованих умовах.

Для перемоги кандидату необхідно набрати не менше ніж 50 відсотків голосів. Потенційний другий тур голосування призначений на 5 липня.

Ці вибори розглядають як гонку між консервативним спікером парламенту Мохаммадом Багером Галібафом, ультраконсерватором Саїдом Джалілі, який очолював іранську делегацію на переговорах про ядерну угоду і законодавцем-реформатором Масудом Пезешкіаном.

Останні спроби консерваторів об’єднатися за консенсусного кандидата провалилися напередодні виборів, і ні Галібаф, ні Джалілі не захотіли відмовитися від виборів на користь іншого.

Консерватори висловлюють занепокоєння тим, що відсутність єдності може призвести до розколу на виборах, що принесе користь єдиному кандидату-реформатору Пезешкіану.

Пезешкіан є членом парламенту з 2008 року і був віцеспікером у 2016-2020 роках, коли помірковані й реформісти мали більшість у законодавчому органі.

Він поставив під сумнів методи Ірану щодо застосування хіджабу, ісламської хустки для жінок, і висловився за переговори із Заходом.

Водночас він також підтримує принципи Ісламської республіки і заявив, що буде дотримуватися політики Хаменеї, якщо його оберуть.

Результати виборів навряд чи приведуть до серйозних змін у політиці, але вони можуть вплинути на спадкоємність 85-річного Хаменеї, який є верховним лідером Ірану з 1989 року.

В Ірані верховний лідер має останнє слово в усіх державних питаннях, а президент не має великого впливу на багато ключових рішень.

Опоненти іранської влади в країні і за кордоном закликали до бойкоту виборів, стверджуючи, що минуле голосування не принесло змін.

Форум

XS
SM
MD
LG