Доступність посилання

ТОП новини

Вибори президента в Ірані: у другий тур проходять два кандидати


Масуд Пезешкіан (ліворуч) і Саїд Джалілі змагатимуться у другому турі президентських виборів 5 липня
Масуд Пезешкіан (ліворуч) і Саїд Джалілі змагатимуться у другому турі президентських виборів 5 липня

Законодавець-реформіст Масуд Пезешкіан і прихильник жорсткої лінії Саїд Джалілі виходять у другий тур президентських виборів в Ірані, який відбудеться 5 липня, показали попередні результати голосування.

Мохсен Есламі, речник виборчої комісії Ірану, повідомив у коментарях на державному телебаченні 29 червня, що, за підсумками голосування 28 червня, Пезешкіян набирає 42,5 відсотка поданих бюлетенів, а Джалілі – 38,6 відсотка.

За його словами, явка виборців досягла лише 40 відсотків, що є рекордно низьким показником.

Результати вибили з перегонів двох інших кандидатів: Мохаммада Багера Галібафа, консервативного спікера парламенту, і Мостафу Пурмохаммаді, колишнього міністра юстиції і внутрішніх справ.

Дострокові вибори були призначені після смерті президента Ебрагіма Раїсі, який загинув у травні в результаті аварії гелікоптера разом із кількома іншими високопосадовцями.

Усіх чотирьох кандидатів перевірила і затвердила Рада опікунів, організація, члени якої прямо чи опосередковано призначені верховним лідером Ірану аятолою Алі Хаменеї.

Результати виборів навряд чи приведуть до серйозних змін у політиці Ірану, але вони можуть вплинути на спадкоємність 85-річного Хаменеї, який є верховним лідером країни з 1989 року.

Форум

XS
SM
MD
LG